Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

11 Eylül kurbanlarının ailelerinden İranlılara ait İngiltere’deki gayrimenkullere el konulması talebi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Bir İngiliz mahkemesi, 11 Eylül 2001 tarihinde ABD’de meydana gelen olaydaki mağdurlardan bazılarının ailelerine, İranlıların İngiltere’deki varlıklarından hak iddia etme olasılığını gözden geçirme kararı aldı.

Kurbanların aileleri, İngiliz Yüksek Mahkemesi’nden, ABD mahkemesinin verdiği kararı uygulamasını istiyor. İran’ın ‘terör eylemleri’ yürütmek için El Kaide’ye maddi destek ve kaynak sağladığına dair kanıtlar bulunuyor.

New York’taki ABD mahkemesi, 7 milyar doların üzerinde tazminat talebinde bulunmuştu. İngiliz mahkemesi, Amerikan mahkemesinin kararını yerine getirmeyi kabul ederse, bu durum, İngiltere ve Galler’deki İran varlıklarının dondurulması veya haczedilmesinin önünü açabilir.

İngiltere’deki İran varlıkları arasında Londra’nın merkezinde bir bina ve İngiltere devlet bankasına bağlı iki şubede tutulan fonlar da bulunuyor. Bu durum, finansal krize girmemek için uğraşan Tahran’ın sorunlarının artmasına neden olabilir.

Geçtiğimiz 8 Haziran’da İngiliz Yüksek Mahkeme yargıcı tarafından verilen karar, İngiliz Dışişleri Bakanlığı’nın yasal prosedürleri uygulamaya devam etmeden önce İran Dışişleri Bakanlığı’na resmi belgeleri sunmasını şart koştuğundan, uygulama sürecinin işleyişine mani oldu.

Bu arada Reuters’in bir nüshasına ulaştığı İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın resmi yazışmalarında bir yetkilinin, belgelerin İran Bakanlığı’na teslim edilmesinin genellikle zor olduğunu söylediğini belirtildi.

Hakim, İran tarafının elektronik posta veya normal posta gibi diğer yollarla bilgilendirmeye çalışmanın mümkün olduğuna karar verdi.

Londra’daki Boise Schiller-Flexner ofisinin ortaklarından avukat Natasha Harrison, davacıların, Yüksek Mahkeme’den, önümüzdeki birkaç ay içerisinde New York’ta verilen kararın, İngiliz hukukunda uygulanabilir bir hüküm olarak kabul edilip edilemeyeceğini değerlendirmesini talep edecek. Kararın uygulanabilir olduğuna hükmedilirse, bu durumun, ‘İngiltere’deki İran varlıklarının dondurulması ya da haczedilmesine’ neden olacağı belirtildi.

Davacılar, New York’ta verilen kararıı, İngiltere’de de uygulamaya geçirmek için kampanyalarına 2015 yılında başlamıştı. Lüksemburg’da 1.6 milyar dolarlık İran varlıklarının dondurulmasını sağlayan bir mahkeme emri çıkarmayı başarılmıştı.

Boise Schiller-Flexner ofisinin bir diğer ortağı Lee Wolosky, davacıların, bu kararla ‘dünyanın her yerindeki İran varlıklarının dondurulmasını sağlamayı’ amaçladığını söyledi. Wolosky,”Yabancı mahkemelerin, ABD mahkemelerinde benzer şekilde muamele görmek istemeleri halinde, nihai Amerikan kararlarının uygulanmasına izin vermesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Hukuk ekibi ise İngiltere’de dondurulması hedeflenen İran varlıkları hakkında yorum yapmaktan kaçındı.