Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

14 ülke Trump’ın BM reformu girişimini destekliyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyası döneminde Birleşmiş Milletler’i (BM) ‘kulüp’ olarak nitelendirmiş ve reform yapılması için baskı yapacağına söz vermişti.

Seçim vaatlerine ilişkin bir sözünü yerine getirme fırsatını ilk kez elde eden Trump, 18 Eylül’de uluslararası organizasyonun reformu için, New York’ta düzenlenecek devlet başkanlarının toplanacağı genel kurul toplantısında, bu konu hakkında bir toplantı düzenlemeye karar verdi.

AFP’nin yayınladığı habere göre, Trump, toplantıda dünya liderlerinden, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i ‘BM’de somut değişiklikler yapmak’ konusunda desteklemek amacıyla, on maddelik siyasi deklarasyon isteyecek.

ABD, reformları ilerletmek için, İngiltere, Kanada, Çin, Almanya, Hindistan, Endonezya, Japonya, Ürdün, Nijerya, Ruanda, Senegal, Slovakya, Tayland, Uruguay gibi 14 ülkeden destek aldı.

Trump, altı günlük oturumun ilk gününde bir konuşma yapacak ve bu konuşma, ABD ‘nin müttefik ve düşmanları tarafından dikkatli bir şekilde takip edilecek.

Trump, BM’nin performansını eleştirmişti. Ancak, bu yılki genel kurul tartışmalarının merkezinde yer alan küresel kriz listesine değinerek, muazzam bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

ABD, barış gücü bütçesinin yüzde 28,5’ine tekabül eden 7,3 milyar doları ödeyerek, BM bütçesine en büyük katkıyı yapan ülke.

Devletler siyasi deklarasyonda, BM’yi daha etkili ve verimli hale getirmek için Guterres’i etkili reformlar yapmaya devam etmesi yönünde teşvik edecek.

Dokuzuncu madde, Genel Sekreter’nin BM sisteminde insani kalkınma ve barış çalışması alanlarındaki performansını iyileştirmek için, somut değişiklikler yapması gerektiğini belirtiyor.

Portekiz’in eski Başbakanı olan Guterres, BM yönetiminde derin reformlar yapılması, acentelerinin geliştirilmesi, barış ve güvenlik için çalışmalarına devam ediyor. Guterres’in önerileri önümüzdeki haftalarda BM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Diplomatlar, dokuzuncu maddenin bağlayıcı olmadığını ancak BM’de meydana gelecek değişiklikler için bir siyasi destek olduğunu belirtti.

NASA’ya yeni başkan

Diğer taraftan, Trump, eski Amerikan Donanma pilotu ve Cumhuriyetçi kongre üyesi olan Jim Bridenstine’i Amerikan Uzay Ajansı (NASA) Başkanı olarak atamayı planladığını söyledi. Başkanlık kampanyasında Trump’u destekleyen 42 yaşındaki Bridenstine, ajansın başkanlığı için en şanslı isim olarak görülmekle beraber, bu karmaşık ve yüksek teknolojiyi yönetebilmesi konusunda kuşkuları olan Florida’daki senatörler tarafından sertçe eleştirildi.

NASA’nın çalışmalarını denetleyen bir komitede üst düzey bir Demokrat olan Senatör Bill Nelson, Politico haber sitesinde yeni başkanın bir politika adamı değil, bir uzay uzmanı olması gerektiğini söyledi.

2012’de Oklahoma için Kongre üyeliğine seçilen Bridenstine, Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komisyonu ve Bilim, Uzay ve Teknoloji Komitesi’nin üyesi. Bridenstine, ağırlıklı olarak, Irak ve Afganistan’da pilot olarak askeri tecrübeye sahip…

Space News gazetesine göre, Bridenstine, uzun zamandan beri özel sektörün uzayda daha büyük bir rol üstlenmesi gerektiğinin vurguluyor.

NASA’nın 2018 için öngördüğü bütçe 19 milyar doları aşıyor.