Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

1999’dan bu yana Venezuelalıların yüzde 8’i ülkelerini terk etti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Venezuela, yüzde bin barajını aşan enflasyonun yanı sıra gıda, ilaç ve diğer ürünleri temin etmede sıkıntı çekiyor. Öte yandan geçtiğimiz yıl hükümet karşıtı protestolarda 100’den fazla insan hayatını kaybetti. Resmi verilere göre, 1999’dan beri ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 8’i yani 2 milyondan fazla Venezüellalı ülkesinden göç etti. Alman Haber Ajansı (DPA) tarafından yapılan bir araştırma haberinde Sosyolog Thomas Bayes şöyle diyor:

“Bu 19. yüzyıldan bu yana Venezuela Venezuela’dan gerçekleşen en büyük göç dalgasıdır.”

Venezuelalıların ABD’den sonra en fazla göç ettiği ülkenin İspanya olduğunu belirten, Thomas Bayes, “İspanya ile ortak dile ve benzer kültürlere sahip olmaları, Venezuelaların hayatlarını kolaylaştırdığı için buraya yerleşmeyi tercih ediyorlar” dedi.

Bayes, yalnızca verileri incelemekle kalmayıp binlerce Venezuelalı göçmenle görüştü. Venezüellalıların ülkelerinden neden ayrıldıkları ile ilgili olarak iki sonuca ulaştı; ülkedeki ‘güvensizlik ortamı ve günden güne artan ekonomik bozulma.’

Resmi istatistikler, 2017’nin ilk yarısında İspanya’ya gelen Venezuelalıların sayısının on bini geçtiğini gösteriyor. Bu süre zarfında Venezuellalılar, İspanya’ya yerleşen toplam 45 bin göçmenim yaklaşık dörtte birini oluşturdu. İspanya’daki Venezüellalıların toplam sayısı, Chavez’in iktidara geldiği 1999’dan, Temmuz 2017’ye kadar 10 bin kişilik bir artışla 74 bine yükseldi. Ancak bu rakamlar bile hikayenin tamamını yansıtmıyor. Çünkü bu rakam İspanya vatandaşlığı kazananları içermiyor. İspanya doğumlu Venezuelalı sayısı 1999’da 49 bin iken, Temmuz 2017’de 208 bine yükseldi. Venezüellalılar sadece İspanya’ya değil, ülkelerine komşu olan ABD ve Latin Amerika ülkelerine de göç ediyorlar.

Latin Amerika ürünlerini satın almak için Madrid’deki en iyi yer Maravillas pazarıdır. Jose Antonio’nun Venezuela krepleri ve doğal meyve suları sattığı pazar tezgâhının arkasındaki duvarda ülkesinin bayrağı baş aşağı asılı duruyor. Venezuela’nın başkenti Karakas’tan gelen 37 yaşındaki adam, bayrağın duruşunun, Venezeladaki ekonomik kriz, siyasi durum ve İspanya’ya doğru yaşanan büyük göç karşısında duyduğu endişenin bir göstergesi olduğunu belirtti. Antonio, “Özellikle geçtiğimiz yıl çok acayip olaylar yaşandı” ifadelerini kullandı. Her yerde Venezuela aksanı ile konuşulan İspanyolca duyabildiğinin altını çizen Antonio, Madrid’e geldiği 2004 yılında, ‘Ariba’ olarak bilinen geleneksel keklerini yapmak için mısır ununa ihtiyaç duydu. DPA’nın Madrid’den, İspanya’da Venezuelalıların yaşam koşullarına ilişkin gerçekleştirdiği araştırma haberinde belirtildiği gibi bunu sadece Latin Amerika’da birkaç özel dükkandan satın alınabileceğini söyledi. Ancak artık bu unu, Carrefour marketlerinden dahi alınabildiğini belirten Venezuelalı adam, her yaştan ve her siyasi görüşten Venezuelalıların İspanyaya göç ettiğini aktardı. Gelenlerin arasında, eski Devlet Başkanı Hugo Chavez’in kurduğu ve aynı zamanda mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun da partisi olan Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi’nin destekçilerinin olduğunu vurguladı. Jose Antonio, bu insanların bile, ülkenin hâlâ düşen petrol fiyatlarının, artan enflasyonun ve gıda kıtlığından muzdarip olan Venezuela’daki durumun ‘kötü’ olduğunu söylediklerini belirtti.

Başlangıçta ülkelerinden göç eden Venezuelalılar, daha iyi iş bulmak isteyen meslek sahipleriydi. Ancak son iki yılda her kesimden ve eğitim düzeyinden insan Avrupa’ya veya ABD’ye göç etti.

Kendisine çalışabilecekleri bir iş olup olmadığını sorduklarını belirten Antonio, “İnsanlar bana çalışabilecekleri bir iş olup olmadığını soruyorlar. Özgeçmişlerine baktığımda, ya petrol uzmanları ya da benzerleri mesleklere sahip olduklarını görüyorum. Buraya araba yıkamak ya da evlerde hizmetçilik yapmak için nasıl geliyorlar? İnsanlar çaresiz” ifadelerini kullandı. Josa Antonio da kendi ülkesinde bir mühendisti.

Öte yandan Venezuelalı elit tabakanın bir kısmı Madrid’deki Salamanca gibi lüks mahallelerde mülkler satın alarak geleceklerine yatırım yapıp güvence altına almaya çalıştılar. İspanya basınına göre, bu kişilerin arasında eski medya patronu ve Venezuela muhalefet lideri Henrique Capriles Radonski’nin kuzeni olan Miguel Angel Capriles ve aynı isimde Venezuela’da bir enerji şirketi olan Derwick ailesi buluyor. Bu varlıklı insanlardan bazıları, milyonlarca dolar değerindeki mülklere yatırım yaptı. Antonio ise daha mütevazı bir hayat sürerken, kendi mısırlı kek projesini büyütmekten mutluluk duyuyor. Venezuelalı adam tezgâhını açtıktan sadece birkaç ay sonra genişletmek zorunda kaldı. İspanya’nın göçmen kabulünde oldukça olumlu davrandığı için İspanya vatandaşlarından herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmadığını söyleyen Antonio, “Ancak burada yaşayanların yüzde 70’i benimle aynı fikirde. Her şey hakkında çok konuşuyoruz. Özellikle bu lanetten kurtulacağımız zaman hakkında…” şeklinde konuştu.

Ülkesine dönmek konusunda hiç tereddüt etmeden evet yanıtını veren Antonio, tanıştığı pek çok Venezuelalının da kendisiyle aynı fikirde olduğunu söylüyor. Antonio, “Elbette ülkeme döneceğim ve mutlu olacağım. Burada bir işim var. Aileme bir hayat kurdum ve çok sayıda arkadaşım var. Ama her zaman köklerin ve ülkenden uzaksın” dedi.