Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

2015 yılında 9 milyon insan çevre kirliliğine maruz kaldı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

The Lancet gazetesinde yayınlanan araştırmaya göre, 2015 yılında gerçekleşen ölümlerin yüzde 16’sı kirlilikten kaynaklanıyor. Kirlilik erken yaşta ölüme yol açtığı gibi birçok hastalığında sebebi olmakta.

Araştırmanın verilerine göre, 9 milyon insanın kirli hava, su ve topraklara maruz kalması nedeniyle öldü.

Araştırma göre, kirliliğe en çok çocukların maruz kaldıklarını belirtti. Çocuklar ana rahminden itibaren kirliliğe maruz kalmakta. Kirlilik; sakat kalmaya, eğitimin yarım kalmasına hatta erken yaşta ölüme neden olmakta.

Araştırmaya göre, kirlilikten kaynaklanan ölümlerin yüzde 92’sinin orta gelirli ülkelerde meydana geldiğini bildirdi.

Ortaya konan raporda, ölümlerin çoğunun bulaşıcı olmayan ve kirlilikle ilgili hastalıklardan kaynaklandığı belirtildi. Akciğer kanseri, kalp rahatsızlığı, felç gibi hastalıklar bunlara örnektir.

Hızlı ekonomik kalkınma gerçekleştiği bölgelerde kirlilik oranın etkiler, daha fazla görülmekte. Kirlilikten ölümlerin yüksek olduğu ülkeler listesinde 5. sırada yer alan Hindistan ve 16. sırada yer alana Çin bu ülkelerdendir.

Kirlilik, gezegen sağlığını tehdit etmekte. Ekosistemleri yok eder ve küresel iklim değişikliği ile yakından ilişkilidir.

Araştırmada, yüksek gelirli ülkeleri ve bazı orta gelirli ülkeleri kirlilik seviyesini düşürmeyi ve emisyonları azaltmayı amaçlayan kanunların çıkarması sebebiyle övdü.