Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

2017, Lübnan hükümeti için güvenin yeniden kazanıldığı bir yıl oldu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Saad Hariri hükümeti, yeni yılın başlangıcıyla beraber Lübnan’daki önceki hükümetlere kıyasla kısa sürede sağlanan artılar ışığında “güvenin yeniden kazanılması” için çalışmalarını sürdürüyor.

Bir yıl boyunca yürütülen çalışmalara ilişkin yapılan araştırmalar hükümetin birçok hassas dosyada iyi bir performans gösterdiğini ortaya koyuyor. Lübnan Ordu Sözcüsü Ali Kansu tarafından yapılan açıklamada ise devletin, halkın güvenini yeniden kazanmasının ancak vatandaşların isteklerini gerçekleştirdiği ölçüde güvence altına alınabileceğini belirtildi.

Ülkede üstesinden gelinen dosyalar sınırlı ancak siyasi ve ekonomik açıdan oldukça öneme sahipler. Hükümetin başarılarının en önemlilerinden biri olarak petrol alanındaki kararnamelerin çıkartılması gösteriliyor. Kansu, hükümetin bu hamleyle petrol ve gaz aramaları için üç büyük şirketin lisanslarını kabul ettiğini ve Lübnanlı gençler için büyük bir iş imkânı sağladığını belirtti.

Kansu, kamu idarelerinde, askeri ve güvenlik kurumlarında atamaların onaylanmasının yanı sıra yıllar sonra boşalan yargı ve diplomat makamlarında yürütülen icraatlara dikkat çekti. Lübnan’daki uluslararası toplumun böylece yeniden geri kazanıldığını söyledi. Çalışanların maaşlarına ilişkin yürürlüğe sokulan son kanunla halkın devlete olan güveninin de arttığını belirtti. Kansu, söz konusu siyasi istikrarın, hükümet ile parlamento arasındaki mevcut işbirliği ve Cumhurbaşkanı’nın kurumların çalışmalarını denetlemesi olmadan mümkün olamayacağını vurguladı.

Yolsuzlukla Mücadele Bakanı Nicolas Tueni’nin gündeminde ise hükümete yönelik eleştiriler vardı. Tueni açıklamasında Lübnan’da uluslararası siyasi ve ekonomik baskılara rağmen elde edilen başarıların son derece iyi olduğunu söyledi. Tueni ayrıca çatışmalarla dolu bir ortamda hükümetin yine de vatandaşlarına en iyiyi sunmaya kararlı olduğunu dile getirdi. Bakan ayrıca ülkenin önümüzdeki yıl içerisinde elektrik, su ve altyapı başlıklarında kalkınma projelerini başlatması gerektiğini vurguladı.