Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

‘2018 yılında savaş, açlık ve radikalizm artacak’ | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Cenevre merkezli araştırma kuruluşu ACAPS tarafından dün yayınlanan bir raporda, Afrika’daki iç savaşların hız kesmeden devam edeceği ve gelecek yıllarda uluslararası alanda süren insani krizin daha da derinleşeceği bilgisi verildi. Raporda ayrıca çatışmalarla parçalanan bölgelerin, açlıkla boğuşacağı ve dini inançlarda aşırıcılığın daha da artacağı uyarısında bulunuldu.

150 ülkede günlük takip ve analiz yaparak insani konularda çalışan kişi ve kuruluşlara destek veren APACS’ın yayınladığı rapor, 2018 yılında 18 ülkenin birçok konuda karşı karşıya kalacağı duruma ilişkin ayrıntılara yer veriyor.

Reuters’da aktardığı raporda, kuruluşun müdürü Lars Peter Nissen’ın, “2017 çok kötü başladı ancak 2018 yılına dair beklentiler de daha olumlu değil. Özellikle Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Libya, Etiyopya, Mali, Somali ve Suriye’de gelecek yıl şiddet ve güvensizlik durumu daha da kötüye gidecek” ifadelerine yer verildi.

“İnsani Duruma Genel Bakış: 2018 Yılındaki En Önemli Krizlerin Analizi” başlıklı raporda Nissen, Etiyopya’nın 2018’de Kuzeydoğu Nijerya, Somali, Güney Sudan ve Yemen gibi açlık tehlikesi bulunan bölgelere ekleneceğini belirtti.

ACAPS raporunda Afganistan, Irak, Libya, Güney Sudan ve Venezuela’daki yaklaşan seçimlerin, istikrar sağlamak yerine gerginlik ve şiddete yol açacağı açıklandı. Dini inançlardaki aşırılıkların ölüm ve çatışmalara neden olmaya devam edeceği belirtilen raporda, DEAŞ’ın kalesi olan Irak’ta yenilmesine rağmen, hükümetin istikrarını bozmak için ülke genelinde saldırılarını sürdüreceği ve güney Libya’da güç ve kaynak elde etmeye çalışacağı ifade edildi.

Rapora göre DEAŞ’ın Somali’nin Puntland bölgesinde varlığını artırması bekleniyor. Bu durumun halkı doğrudan etkileyeceği ve örgütün bölgedeki rakibi Eş-Şebab ile çatışmalar yaşayacağı kaydedildi. ACAPS bu bağlamda, silahlı radikal grupların, hükümet güçlerinin Mali’den geri çekilmesinden yararlanacağını ve nüfuzunu güçlendireceği belirtti. Aynı şekilde Afganistan’daki Taliban’ın da bölgedeki kalelerini güçlendireceği ve afyon üretiminin artarak silahlı grupların finansmanını destekleyeceği aktarıldı.

Ayrı bir raporda ise ABD tarafından finanse edilen Erken Açlık Uyarısı adlı kuruluş, 45 ülkede yaklaşık 76 milyon insanın, Afrika Boynuzu’nda yaklaşık 18 aydır devam eden çatışmalar ve kuraklık sebebiyle 2018 yılında gıda yardımına ihtiyaç duyacağını açıkladı. Ayrıca Afrika’da önümüzdeki yıl ilkbahar mevsiminde ortalama yağış oranının düşeceği de kaydedildi.