Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

2019 seçimleri için sağ kanatta yeni koalisyon sinyali | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

3 Kasım 2019’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleriyle aynı gün yapılacak olan Parlamento seçimleri için yeni bir sağ kanat ittifakı ufukta görünürken CHP, AK Parti ile MHP’nin üzerinde anlaştığı ‘seçim ittifakı’na karşı kuvvetli bir cephe oluşturmaya çalışıyor.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, erken seçim yapılacağı iddialarını reddederek, “Seçim vaktinde olacaktır. Herkes planını ona göre yapsın” açıklamasında bulundu.

Meral Akşener, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ile ittifakı düşünüyor

AK Parti ve MHP’nin, seçmenlerin ittifak oyları vermesine izin veren seçim ittifakı kararı almasından ve seçim yasasında değişiklik yapacak paketi önerdikten sonra, 26 Ekim’de kuruluşu ilan edilen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ile ittifak yapabileceğinin sinyalini verdi.

Bunun Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun önerisi olduğunu ifade eden Akşener, “Ama onlar bir aday çıkarmayı istiyor. Bu da çok iyi bir şey, çok olumlu bir şey. Ne kadar çok aday, o kadar şenlik olacak. Göreceksiniz” diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye karşı sert ifadeler kullanan Akşener, “Bahçeli’yi siyasi olarak muhatap alamayız. Çünkü, o Saray’ın memuru konumunda. Bizlere vurmak için görevli” dedi.

15 Temmuz başarısız darbe girişiminin ardından Bahçeli ve teşkilatının, Cumhurbaşkanlığı sistemine verdiği destek ve iktidardaki AK Parti ile yakınlaşması nedeniyle, aralarında fikir ayrılıklarının oluşmasından sonra 2016 yılında MHP’den ayrılan Akşener, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaklaşan seçimler için ‘ilkeler ittifakı’ kurulması teklifine olumlu baktığını söyledi.

Kılıçdaroğlu’ndan ‘ilkeler itifakı’na yeşil ışım

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ‘ilkeler ittifakı’ teklifi hakkında fikri sorulan Kılıçdaroğlu, “Bizim duruşumuz çok açık ve net belli. Biz seçim yasasını değiştirip barajın sıfıra indirilmesini her partinin de bağımsız seçime girmesini arzuluyoruz” diye karşılık verdi.

CHP tarafından dün yapılan açıklamada, AK Parti ile MHP’nin hazırladığı ittifak yasa teklifinde yer alan düzenlemeler ve seçim güvenliyle ilgili siyasi partilerle görüşmelerde bulunmak üzere 5 kişilik bir komisyon oluşturduğu bildirirken, CHP ayrıca, önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday üzerinde anlaşmak için, AK Parti ve MHP’nin seçim koalisyonuna katılmayan siyasi partilerle de görüşmeler yapacağını açıkladı.

Halk Özel Harekatı (HÖH) kapatıldı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ortaya çıkan ve kendilerine Halk Özel Harekatı (HÖH) adını veren dernek, İçişleri Bakanlığı’ndan gelen uyarıdan sonra kapatıldı.

İçişleri Bakanlığı, Trabzon’da bulunan dernekle ilişkili kişilerin bir milis kuvvet oluşturmaya çalıştıkları gerekçesiyle 12 Ocak’ta inceleme başlatmıştı.

HÖH Genel Başkanı Fatih Kaya, dün yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığından kendilerine uyarı geldiğini belirterek, “Derneğimizin isminin Jandarma ve Polis Özel Harekatı’nı çağrıştırdığını, bunun da kamuoyunda yanlış algılamalara yol açtığı yönünde uyarı yazısı bize gönderildi. Devletimizin zarar görmemesi, farklı tartışmalara yol açmamak adına derneğimiz HÖH’ü ve 46 şubesini kapattık” diye konuştu.