Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

23. İklim Değişikliği Konferansı, Almanya’nın Bonn şehrinde başladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İklim Değişikliği üzerine Birleşmiş Milletler (BM) Çevresel Sözleşmesi kapsamında 1995’ten beri her yıl düzenlenen Taraflar Konferansı’nın 23’üncüsü (COP23) Almanya’nın Bonn kentinde başladı.

Bonn kentinde 17 Kasım’a kadar sürecek olan BM İklim Değişikliği COP23’e 195 ülkeden, aralarında hükümet ve devlet başkanları, politikacılar, bilim adamları ve çevre aktivistlerinin de bulunduğu yaklaşık 25 bin kişi katılıyor.

Bu yıl düzenlenen İklim Değişikliği Konferansı’nın ana maddeleri, Paris iklim anlaşması kurallarının tartışılması ve küresel ısınma değerleri olacak.

Konferanstaki görüşmeler, ABD’nin anlaşmadan çıkacağına dair kararının gölgesinde sürüyor.

Başkan Trump’ın kararı uygulanacak olursa, Suriye’nin yanı sıra ABD, bu tarihi anlaşmada yer almayan BM daimi üyesi tek ülke olacak.

“Ülkeler sorumluluktan kaçamamalı”

Almanya Çevre Bakanı Barbara Hendricks, COP23’ün açılışında yaptığı konuşmada, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden korunabilmek için hiçbir ülkenin sorumluluklarından kaçmaması gerektiğini söyledi.

Gelecekte karbondioksit emisyonlarının nasıl ölçüleceği ve bunların diğer ülkelerdeki emisyon değerleri ile karşılaştırılması konusunda ülkelerin görüş birliğine varmasını umduğunu dile getiren Bakan, bu tür değerlerin manipüle edilmesini önlemek için devletlerin standartlara ihtiyaç duyduğuna vurgu yaptı.

Hendricks, ABD Başkanı Donald Trump, Paris İklim Anlaşması’ndan ayrılacağını daha önce açıklamış olmasına rağmen, ABD’yi konferansa beklediklerini söyledi.

Konferansa, Kalifornia Valisi Jerry Brown, eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg ve eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore da dahil olmak üzere pek çok ABD’li iklim uzmanı katıldı.

Alman bakan, anlaşmadan başka ülkelerin de çıkacağını dair iddiaları redderek, “Bunun olmasını önlemek için her türlü çabayı gösterdik ve herkes şu ana kadar anlaşmaya uyuyor” diyerek, Trump yönetiminin iklim değişikliği anlaşması için ortaya konan uluslararası çabaları engelleyemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Müller, kömüre sınırlama istedi

Öte yandan, Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller, Almanya’daki iklim koruma tartışmalarının kömürden üretilen enerjiyle sınırlanmamasını istedi.

İklim korumasının ekonomik çıkarlarla çatışmadığını söyleyen Müller şunları kaydetti, “İklim koruması, dünyada milyonlarca, Almanya’da yüz binlerce kişiye iş imkânı sağlıyor.”

“Vaatler yerine getirilmeli”

Konferansa başkanlık eden Fiji Cumhuriyeti’nin Başbakanı Frank Bainimarama ise ülkesinin iklim değişikliğine karşı korunması gerektiğine vurgu yaparak, Paris İklim Anlaşması çerçevesinde verilen vaatlerin yerine getirilmesini istedi.

Konferans boyunca iklim değişikliğine karşı mücadele konuları ve ülkelerin taahhütlerini yerine getirip getirmediklerinin nasıl kontrol edilebileceği ele alınacak. Bunun yanı sıra, gelecek yıl Polonya’da yapılacak olan BM İklim Değişikliği 24. Taraflar Konferansı’nda oylamaya sunulmak üzere somut anlaşma metinleri belirlenmeye çalışılacak.