Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

26 bin Suriyeli çocuk öldü, 25 bini ise sokaklarda dileniyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) 2011 de savaşın başlamasından bu yana 26 bin 446 çocuğun öldüğünü 26 bin çocuğun ise şehir ve köylerde dilendiklerini belirterek Suriye’nin çocuk hakları ihlalinde dünyada en ön sırada yer aldığını açıkladı.

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla yayınlanan rapora göre Suriye’de öldürülen çocukların çoğu Suriye rejim güçleri tarafından öldürüldü. Mart 2011’den beri rejim güçleri tarafından öldürülen çocukların sayısı 21 bin 631’e ulaştı. Bu çocukların 186’sı kimyasal saldırıda boğularak 209’u ise rejimin kullandığı küme bombası saldırılarında hayatını kaybetti. Raporda, rejim güçlerinin uyguladığı kuşatmanın sonucu olarak 289 çocuğun öldüğüne dikkat çekildi. Rapora göre tutuklanan çocukların sayısı 12 bin 7 den az değil ve bunların 3 bin 7’si hala göz altıda tutuluyor. En çok kaydedilen vakalar ise zorla ortadan kaybedilme vakaları. Rejimin bombalanması sonucu en az bin 123 okul ve 24 anaokulu hasar gördü. Devam eden savaş 3 milyon 200 bin çocuğu eğitimden mahrum bıraktı.

Dilenciliği meslek edinenler

Suriye’deki çocuklar çok zor yaşam koşulları altında yaşıyor. Başkent Şam’da çocuk dilenci kiralama gibi yeni sorunlar ortaya çıkıyor. Çocuğun ücreti, dilenme ve acındırma becerisine özellikle de çocuk ihtiyaç sahibi ise veya engelli ise kazancı 1.5 – 4 dolar arası değişiyor. Rejim hükümetine göre, Şam ve köylerinde, her gün çoğu çocuklu kadınlardan oluşan ortalama 6 dilenci ele geçiriliyor. Dilencilerin yüzde 90’ı bunu meslek olarak yaparken yüzde 10’unu ise bu işe savaş, yerinden etme ve yoksulluk koşulları itiyor.

Suriye’deki dilenci sayısı 250 bin

Suriye’nin Tishreen gazetesi, Suriye’nin farklı vilayetlerinde dilencilerin sayısı 250 bin olarak tahmin ediliyor. Profesyonelce yalvaran bu dilencilerin yüzde 10’u yani 25 bini çocuklardan oluşuyor.

Son yıllarda dilenci sayısı arttı

Son beş yılda dilenen çocuk sayısında ciddi oranda artış yaşanıyor. Çocukların kaldırımlara yayıldığı yerlerden ya bebek ağlamaları ya da arabalardan para almak için trafik ışıkları ile yarışan çocuklar veya bir karton parçası üzerine acıdan ağlayıp uzanmış bir çocuk yanında çığlık atıp yalvaran bir kadın. Bu artık Şam’ın ayrılmaz bir parçası haline dönüştü. Şam’da hedef her ne olursa olsun orada sefil bir çocuk var.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) Uluslararası Çocuk Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, Suriye’nin içindeki ve dışındaki 2 milyonu aşan çocuğun özellikle sığınmacı oldukları ülkelerde uygun eğitim koşullarının sağlanması için çağrı da bulundu.