Filistinliler, ekonomik durumun gerilemesiyle birlikte işsizlik oranlarının iyice arttığı bir dönemde, her yıl 1 Mayıs’ta kutlanan Dünya İşçi Bayramı’nı, yaşam koşullarının iyileştirilmesi talebiyle, çeşitli illerde yürüyüşler ve gösteriler yaparak kutladılar.
Gazze Şeridi’nde biri Bakanlar Meclisi önünde diğeri Gazze’nin doğu sınırdaki Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü çadır bölgesi yakınlarında olmak üzere iki ayrı yürüyüş düzenlendi. Öte yandan önümüzdeki Cuma günü, 2006 yılından bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi’nde kötüye giden ekonomik durum ile zor yaşam koşullarını hatırlatmak üzere ‘İşçi Cuması’ adlı bir yürüyüş düzenlenecek.
Göstericiler, yürüyüşlerde Uzlaşı hükümetinin kendileri için iş imkanı oluşturmak üzere çalışmaya çağıran pankartlar taşıdılar. Fabrikalara hammadde temin edilmesi ve yeniden işlenmesine izin vererek ya da Batı Şeria’daki binlerce işçiye olduğu gibi İsrail kentlerinde çalışmasına izin vererek, Gazze Şeridi’nde ablukanın kaldırılması ve çalışmalarının sağlamasını talep ettiler.
Filistinli İşçiler Sendikası Birliği Başkanı Sami el-Amassi, UNRWA ve Uzlaşı hükümetine, Gazze başta olmak üzere Filistinli işçilere karşı sorumluluklarını yerine getirmeleri çağrı yaptı. Sendika Birliği Başkanı el-Amassi ayrıca, Gazze’de zor yaşam koşulları altında hayatlarını idame ettirmenin çok zor olduğunu ve dünyadaki tüm tarafların çabalarını hafifletmek için çaba sarfetmek gerektiğine işaret ederek, işçilere adil davranılması için Arap Birliği ve uluslararası işçi örgütlerine çağrısında bulundu. abluka ve geçişlerin kapalı olması sebebiyle hammaddelerin Gazze’ye girişinin engellendiğini ve işçilerin çalışma izinlerinin iptal edildiğini belirten Sami el-Amassi, Gazze Şeridi’nde işsizlik oranının yüzde 50’nin üzerinde olduğuna ve yoksulluk oranlarının ise yüzde 70’e ulaştığına dikkat çekti.
İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne 2014 yılında başlattığı savaşın etkisine işaret eden el-Amassi, İsrail saldırıları sebebiyle şuana kadar 500’den fazla sanayi tesisi ve bin 200’den fazla metal işleme atölyesinin tahrip olduğunu, bu hasarın binlerce işçinin isiz kalmasına ve 70 bin inşaat işçisinin işten çıkarılmasına neden olduğunu kaydetti.
İstatistiksel raporlar, Gazze Şeridi’ndeki işçilerin durumunun Batı Şeria’daki işçilerin durumdan çok daha zor olduğunu gösteriyor. Bu da Gazze Şeridi’nde Batı Şeria’daki kadar ekonomiyi canlandırma faaliyetinin yapılmadığına işaret ediyor olabilir.
Filistin Merkezi İstatistik Bürosu tarafından yayınlanan bir rapor, işsizlik oranlarındaki artışa işaret ediyor. Filistin’in tüm bölgelerinde 2017 sonunda işsizlerin sayısının 146 bini Batı Şeria’da, 218 bini Gazze Şeridi’nde olmak üzere 364 bine ulaştığını gösteren rapor, bu oranın işgücünün yüzde 27.7’sine tekabül ettiğini ortaya koydu. Gazze Şeridi’nde yüzde 43.9, Batı Şeria’da ise yüzde 17.9 olan işsizlik oranları Batı Şeria ve Gazze Şeridi arasındaki işsizlik oranındaki büyük eşitsizliği gözler önüne serdi.
Öte yandan kadınlar arasındaki işsizlik oranının erkekler arasındaki işsizlik oranından daha yüksek olduğunu gösteren raporda, 2017 yılında erkekler arasında işsizlik oranının yüzde 22.5, kadınlar arasında ise yüzde 47.8 olduğunu görülüyor.
Raporda, erkeklerin işgücüne katılımının kadınların dört katı olduğu ve özel sektörün Filistin’deki en aktif sektör olduğu ortaya çıktı. 333 bini Batı Şeria’da, 221 bini Gazze Şeridi’nde 92 bini İsrail’de ve 20 bini Doğu Kudüs’teki yerleşim bölgelerinde olmak üzere yerel pazarda 666 bin Filistinli çalışan olduğu tahmin ediliyor.
Rapor, Filistin’deki özel sektörde maaşların yüzde 36’sının, Batı Şeria’da yüzde 16.2’sinin ve Gazze’de yüzde 74’ün asgari ücretin yani 402 doların altında olduğunu gösterdi.
Kuşatmaya Karşı Halk Direnişi Komitesi Başkanı Cemal el-Hudari’ye göre, İsrail ablukası, savaş ve iç bölünmelerin etkileri nedeniyle, bir milyonu aşkın Filistinli işçi işsiz kaldı. Bir basın açıklaması yapan el-Hudari, ablukanın çeşitli sektörler üzerinde yoğunlaşmasının, özellikle işçiler başta olmak üzere halkın farklı farklı kesimlerinde kötü ve trajik durumları arttırdığına dikkat çekerek, Filistinli yetkilileri, başta en çok zorluğu çeken Gazzeli işçiler olmak üzere, işçileri bu zor durumlardan kurtaracak dürüst ve samimi çalışmalar yapmaya çağırdı. Tüm Filistinli işçilere de çağrıda bulunan el-Hudari, özgür ve onurlu bir hayat sürmek için iç bölünmeleri sona erdirmelerini istedi. El-Hudari, Arap, İslami ve uluslararası kurumlara Filistinli işçilere istihdam sağlayacak projeler başlatılması talebinde bulundu.
Gazze’deki ekonomik ve insani yaşam koşullarının en üst seviyede bozulmuş olduğuna işaret eden Cemal el-Hudari, kalıcı maaş krizleri ve ablukanın durumu daha da karmaşık hale getirerek, bölünmeleri artırdığı ve zor yaşam koşullarını şiddetlendirdiğine dikkat çekti.