Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve bağımsız üreticiler arasında, bu yılın başında uygulanmaya başlanan, günde yaklaşık 1,8 milyon varille kısıtlanan, üretimi azaltma anlaşmasının başarısına rağmen anlaşma, önümüzdeki mart ayında bitiyor. ABD petrol üretiminde kaydedilen yüzde 10 civarındaki artış, OPEC’in bağımsız petrol üreticileriyle ortak olarak aldığı olağanüstü önlemlerin yeniden gözden geçirmesini gerektiriyor. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, dünyanın en büyük petrol üreticisi Rusya, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD, yüksek riskli petrol piyasasında işbirliği yaptığı sürece, dengelerin sürekli çalkantılı olduğu küresel ekonomi piyasasının ihtiyaç duyduğu güçlü istikrarın temel direği olabilir.
Petrol fiyatları istikrara kavuşacak
Suudi Arabistan öncülüğündeki OPEC ile Rusya ve daha sonra anlaşma uygulanmaya başladıktan sonra ABD’de anlaşmaya dahil oldu. Yapılan anlaşma ile petrol piyasaları istikrara kavuşacak.
OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo yaptığı açıklamada, üretimi azaltma konusunda ABD ile yeni bir toplantı yapacaklarını belirtti. Barkindo ayrıca, ABD ile petrol piyasalarının istikrara kavuşturulması için OPEC’le birlikte hareket etmek konusunda anlaşmaya vardıklarını belirtti.
Anlaşma, orta vadede petrol fiyatlarını 55 dolardan 60 dolara yükseltecek. Anlaşmanın imzalanması halinde, petrol fiyatlarının 60 dolara sabitlenmesi bekleniyor.
Bu senaryo üzerine, Genel Sekreter Barkindo, orta ve uzun vadede dengeli bir piyasanın sürdürülebilmesi için, önümüzdeki yıl olağanüstü önlemler alınması ihtimali konusunda uyararak, ABD’de kaya petrolü çıkaran üreticileri, küresel üretimin azaltılmasına yardım etmeye çağırdı.
Petrol üretimi düşürüldü
Yeni Delhi’de yapılan enerji forumuna katılan Barkindo, OPEC ve ABD’nin, petrol piyasalarında istikrarı sağlamak için işbirliği yapma konusunda anlaştıklarını söyledi.
Suudi Arabistan, OPEC’in öncülük ettiği üretimin azaltılması anlaşması kapsamında, günlük ham petrol üretimini, kasım ayında 560 bin varile düşürdü.
Yeni Delhi’de konuşan Barkindo, arz ve talep arasındaki dengenin, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bölgelerindeki stokların oranında gördüğümüz fazlalığın büyük bir kısmının, piyasandan çekilmesi ile sağlanacağını, sadece son 4 ayda, günlük petrol üretiminin 130 milyon varile çekildiğini ifade etti.
OPEC, OECD sanayileşmiş ülkelerdeki petrol stoklarının seviyesini, 5 yıl içerisinde azaltmayı hedefliyor.
Suudi Arabistan’ın son zamanlarda Rusya ile olan yakınlaşması, petrol piyasalarında olumlu etki yapması bekleniyor. Kral Selman bin Abdulaziz, dünya petrol piyasalarını istikrara kavuşturmak için Rusya ile olumlu işbirliğinin önemine vurgu yaptı.
Kral Selman’ın Rusya ziyaretiyle daha da güçlenen, Suudi Arabistan ve Rusya’nın petrol ve enerji pazarındaki yakınlaşması dünya ekonomisinin büyümesine hizmet etme ve dünya petrol pazarlarını istikrara kavuşturması yönünde olumlu etkileri bulunuyor.
İki ülkenin yakınlaşması, petrol üretiminin azaltılması anlaşmasını, birkaç ayda yüzde 100 başarıya götürecek. Yaklaşık iki hafta içerisinde petrol fiyatlarının, varil başına 60 dolara yükselmesi bekleniyor.