Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rohingya krizi derinleşiyor: Bir üye istifa etti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rohingya krizi konusunda uluslararası danışma kurulunda yer alan bir üye, bugün aldığı kararla istifa ettiğini açıkladı.

Myanmar lideri Ang San Su Çi hükümetinin tayin ettiği heyetin, krizin bir parçası haline geldiğini açıklayan Emekli Tayland Büyükelçisi Kobsak Chutikul, görevinden istifa ettiğini belirtti.

“Kurulun durumu tehlikeli bir duruma dönüştü”

Kobsak, kurulun Myanmar’da bu hafta düzenlenecek 2. toplantısından önce yaptığı açıklamada, görevine devam edemeyeceğini söyleyerek, 10 Temmuz Salı günü düzenlenen toplantıda istifasını sözlü olarak bildirdiğini açıkladı. Kobsak, kurulun ‘krizin bir parçası’ olmaya başladığını ifade ederek, “Yetkililer, uluslararası toplumun kaygılarına cevap vermek için yeterince çaba sarf ettiklerini ve görevlerini tamamladıklarını düşünüyor. Kurulun durumu gizli bir şeylerin döndüğü tehlikeli bir duruma dönüştü. ‘Roma’nın yanarken’ bir şeyler yapacağını söylüyorlar” dedi.

Kobsak, ‘bu şartlarda en iyi umudun sağlanacağını’ söyleyen BM Genel Sekreterliği Myanmar Özel Temsilcisi Christine Schraner Burgener’den destek talep etti.

Özel Temsilci, ‘Cox Bazar’ kampını ziyaret etti

Mülteci krizi konusunda Myanmar liderleriyle görüşmelerin ardından Burgener, geçtiğimiz günlerde ‘Cox Bazar’ kampına ziyarette bulundu. Burgener, Pazartesi günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kapalı oturumunda bölge izlenimleri hakkında ilk raporunu sunacak.

Ocak ayında ABD’li diplomat istifa etti

Danışma kurulu, Ocak ayında ABD’li diplomat Bill Richardson’ın Nobel Ödüllü Ang San Su Çi ile girdiği diyalogdan sonra verdiği istifasıyla sarsılmıştı.

Bill Richardson’ın ofisi, Salı günü yaptığı açıklamada, Kobsak’ın istifasının korkularını güçlendirdiğini ifade etti.

Ang San’ın itibarı on yıllardır Myanmar’da zulüm gören Rohingya davasını savunmaması nedeniyle uluslararası alanda zedelenmiş durumda.