Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

630 göçmenin İspanya’ya ulaşması, Avrupa’daki krizi bitirmedi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Geçtiğimiz hafta İtalya ve Malta limanlarına kabul edilmedikleri için Akdeniz’de mahsur kalan, daha sonra İspanya’nın kucak açması sonucu kurtarma gemileriyle yola koyulan 630 göçmen, bir hafta süren yolculuğun ardından İspanya’nın Valencia limanına ulaştı.

Göçmenleri denizden kurtaran “Aquarius” gemisinin 106, İtalya’nın gönderdiği İtalyan donanmasına ait kurtarma gemisinin 250 ve İtalya sahil güvenlik gemisi “Dattilo”nun ise 274 yolcusuyla dün sabah sırayla İspanya’ya vardığı belirtildi. Aralarında 123 çocuk ve 7 hamile kadının bulunduğu gemiler sağlık görevlileri, Kızılhaç gönüllüleri, psikologlar ve tercümanalar tarafından karışlanırken, göçmenlerin kimlik tespitinin ardından kabul merkezlerine götürülmeye başlandığı bildirildi. Valencia’da bulunan sağlık yetkilileri, bazı göçmenlerin şok halinde olduğunu ifade ederken, polis ise, göçmenlere yasal durumları belirlenene kadar 45 gün İspanya’da kalma hakkı tanındığını dile getirdi. İspanya Kamu İşleri Bakanlığı’ndan Jose Luis Abalos ise göçmenlere karşı hasas olacaklarını ve yasalar çerçevesinde hareket edeceklerinin altını çizdi.

“Aquarius” adlı gemi, geçen hafta denizden kurtardığı 630 göçmenle İtalya’ya yanaşmak istemiş ancak yeni aşırı sağcı hükümet buna izin vermemişti. Malta’nın da almayı reddettiği Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’ne ait gemideki göçmenler, Avrupa ülkeleri arasında krize neden olmuştu. Avrupa Birliği (AB) düzenlemelerine göre, göçmenlerin ilk vardıkları ülkede sığınma başvurusu yapması gerekiyor. AB üyeleri, sığınmacıları kendi ülkelerine yerleştirmekten kaçınırken, konunun, 28-29 Haziran’da Brüksel’de yapılacak AB Liderler Zirvesi’nde ele alınması bekleniyor.

Almanya İçişleri Bakanı ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer, partisinde hiç kimsenin Şansölye Angela Merkel’i devirmekle ilgilenmediğini söyledi.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel’le Seehofer arasında, sığınmacı ve iltica konularının çözümüne ilişkin yaşanan görüş ayrılığı sürüyor. Görüş ayrılığının hükümetin bozulmasına yol açacağı iddialarına cevap veren Seehofer, sığınmacıların sınırlardan geri çevrilmesine ilişkin geleceğe dönük bir çözüm bulmak istediğini belirtti.

“Welt am Sonntag” gazetesi, CDU ve CSU arasındaki kavgadan dolayı hükümet krizine doğru gidildiğini, Seehofer’in, sığınmacıların sınırda geri çevrilmesi talimatını verebileceğini yazdı. Seehofer’in bu talimatının, Merkel’i zorda bırakacağı belirtilen haberde, geçen hafta CSU yöneticilerin bulunduğu toplantıda Seehofer’in Merkel’i kastederek, “Ben bu kadınla artık çalışamam” sözlerini iki ez tekrar ettiği hatırlatıldı.

Bu gelişmeler nedeniyle bugün, CDU ve CSU’nun ayrı ayrı yapacağı toplantıların, Almanya’daki hükümetin geleceğini belirleyeceği düşünülüyor.

Almanya’da yalnızca pazar günleri yayınlanan haftalık gazete Bild am Sontagg tarafından İmnid enstitüsüne yaptırılan ankette, Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokratik Birlik (CDU), kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ile SPD koalisyonuna verilen kamuj desteğinin yüzde 51 olduğu açıklandı.