Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Her iki saniyede bir kişinin yerinden edildiği 68 milyonluk zorunlu göç | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan rapora göre, dünya çapında zorla yerlerinden edilen insanların sayısının 2017 yılı sonunda rekor seviyeye çıkarak 68,5 milyona ulaştığı açıklandı.

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından yayımlanan Küresel Trendler araştırması yıllık ‘Zorunlu Yerinden Edilmeler’ raporu, geçtiğimiz yıl 68 milyon 500 bin insanın daha evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını ortaya çıkardı.

Savaş, şiddet, zulüm…

UNCHR tarafından yayınlanan raporda, toplam 68 milyon 500 bin insanın savaş, şiddet ve zulüm dolayısıyla yurtlarından edildiğini, bunun da dünyada her iki saniyede bir kişinin bu sebeplerle göçe zorlanması anlamına geldiğinin altı çizildi.

Tarihin en yüksek seviyesine ulaştı

Ülkelerini çatışma, savaş ve etnik zulümden kaçmak için terk ederek başka ülkelere geçen kişi sayısının 25,4 milyona ulaştığını aktaran raporda, bu sayının 2017’de 16.2 milyon olduğuna dikkat çekildi.

Dünyadaki mülteci sayısının geçen yıl tarihin en yüksek seviyesine ulaştığı bilgisinin verildiği raporda, 18 yaş altı çocukların dünyadaki toplam mültecilerin yarısından fazlasını oluşturduğu da ifade edildi.

En fazla göç Suriye’den

Rapora göre, 2011’den bu yana ülkelerinde yaşadığı iç karışıklıklar nedeniyle 6 milyon 300 bin insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığı ifade edildi. Suriye en fazla mülteci veren ülke olurken, Somali’den 2 milyon 600 bin, Güney Sudan’dan ise 2 milyon 400 bin kişi ülkesini terk etti.

En temel haklardan yoksun 10 milyon insan var

Yıllık raporda, dünya çapında milliyetsiz şekilde yaşayan, hareket özgürlüğü, eğitim, sağlık hizmetleri ve meslek edinme gibi en temel haklardan yoksun kalan yaklaşık 10 milyon insan olduğu da belirtildi.