Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

8. yüzyıldan kalan bir miras; Mutavviflik | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Mekke-i Mükerreme’de, hacılara hizmet eden, işlerini kolaylaştırmak için modern teknoloji araçlarından yararlanarak onlarla ilgilenen Mutavvifler, 8. yüzyıldan kalan tarihi bir mirası devam ettiriyorlar

Mutavvife Dr. Vefa Mahdar, mutavvifliğin 800 yıldan bu yana oğullara ve kızlara geçen bir nevi miras gibi, bir görev olduğunu, mutavvifin hacıları karşıladığını ve hac ibadetlerinde onlara kılavuzluk ettiğini, kutsal topraklarına gelişlerinden, ayrılacakları zamana kadar onlara konaklama ve yiyecek konusunda yardımcı olduklarını söyledi.

Dr. Mahdar, Beytullah’ın misafiri hacıları karşılayan ve misafirperverlik ile hizmet eden bu mesleğin, yaklaşık 200 yıl din adamları arasında yerleştiğini, daha sonra Mekke’nin ileri gelenlerine taşındığını, ama Kral Abdülaziz Al-Saud döneminde, Mekke halkından hacılara hizmet etmiş ailelerin yapabileceği bir meslek olarak sınırlanması emri çıkartıldığını sözlerine ekledi.

Dr. Mahdar, mutavviflerin daha önce hac ibadetini yerine getirmek için gelen kadınların, sağlık, dini eğitim, beslenme, konutlarının sağlanması ve kutsal topraklardaki çadırlarına taşınmaları noktasında hizmet ettiklerini, ama son yıllarda mutavvifliğin sadece sağlık hizmetleri, eğitim, Suudi mirasının tanıtımı, devletin başarıları, Suudi Arabistan ve Mekke’deki hakim gelenek ve görenekleri anlatmak ve tarihsel, arkeolojik ve müze alanlarına geziler sağlamak değil, insani bir taraf ile gönüllülük esaslı bir meslek olduğunu belirtti.

Mutavviflik mesleğinin, Mekke’de yaşayan, anne ve büyükannelerinden bu görevi devralan Suudi kadınlarla sınırlı olduğunu söyleyen Dr. Mahdar, ilgili makamlardan izinlerin alınarak hacılara gönüllü hizmeti verilebildiğini sözlerine ekledi.

Dr. Mahdar, mutavviflerin, Güney Asyalı, Güneydoğu Asyalı, Afrikalı, İranlı ve Türk hacılara Hicri Zilhicce ayının sonuna kadar yaklaşık elli gün hizmet ettiklerini söyledi.

Mutavvife Şadiye Cenbi, mutavviflerin modern çağa ayak uydurmak için modern teknolojiden faydalandıklarını ve akıllı cihazların kullanımı sayesinde hacılara hizmet etmenin daha kolaylaştığını söyledi.

Cenbi, modern çağda mutavviflerin geçmişte olmayan hediye alma gibi yeni ayrıntılarla ilgilendiklerini, mutavvif ailelerin hacılar için atıştırmalık gıda ve hediyeler tasarlayıp, ürettiğini söyledi.

Mutavvife, gönüllü mutavviflerin farklı dillerde yetkin olmasının, onların sorularını anlayarak, onların ihtiyaçlarını karşılama noktasında hacı hizmetlerini kolaylaştırdığını, akıllı cihazların da farklı ülkelerden gelen hacıların konuştuğu dillere çeviri yaparak, ihtiyaçlarına hızlı cevap verilmesini sağladığını söyledi.