Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Kuzey Afrika’daki safari turlarında DEAŞ riski | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Avrupalı ​​turistlerin şikayetleri ve artan DAEŞ etkisi, Mısır-Libya Üyelerinin gezilerini durdurmasına sebep oldu.

Nakliyeci Nasır Mahmud; ” Kahire’nin 500 kilometre batısında geçim sıkıntısı var. Turistleri taşımak için donanımlı dört teker bir araç yaklaşık 35 bin dolar. Aracı 2007’deki Sahra Safari Zirvesi zamanında satın aldım. Ama bazen reformlar söylenilenlerin tersine işliyor. Şimdilerde, babasının tarlasından çıkardığı taze sebzeleri taşımak için kullanıyor. Bu meslekten kazancı seneler önce çöl gezginlerini taşırken kazandığım paraya göre çok düşük ” dedi.

Arap Baharı akabindeki bilinmezlik güvenlikte kaosa sebep oldu. Kuzey Afrika’daki safari turizmini geriletti. Çoğu Avrupalı ​​turist sadece piramitleri ziyaret etti. Ama yine de Batı’da, Mısır’ın beyaz çöl görüntüleri ve Tunus`un güneyindeki Ben Guerdane ziyaretlerinin anıları yaşamakta.

John adındaki bir İngiliz turist, ” Biz 2007 yılındaki ziyaretten sonra 2012’de Libya’nın güneyindeki Wona An Namus dağını ziyaret etmeyi düşünüyoruz ” dedi.

Bununla Kuzey Afrika ülkesinde büyüyen DEAŞ’ta tehdidi, turist Philippe’nin dediği gibi sahra ziyaretini hayale çevirdi.

Libyada’ki iç savaşın bitmemesi, sahranın Tunus bölgelerinde yaşananlar, özellikle Libya`ya yakın yerlerdeki Tunus’un deniz turizmine kadar ulaşmış. Olaylar ve Kahire’nin batısındaki safari gezilerinin durması, 2011’den beri turizmdeki kayıpları dolar dolarlara ulaştırdı. Bunların internet sayfalarında yayılması, Avrupa’dan Mısır, Tunus ve Libya’ya safari için gelecek turistleri etkiledi. Gelecek planları ve kar oranları, safari için lazım olan; Araçlar, uyku tulumu, dürbün ve navigasyon cihazlarının bulunamaması gibi şikâyetler, piyasanın durgunlaşması ve iflaslar safari turizmini etkiledi.

Kahire’nin 400 kilometrelik el-Bavati şehrindeki organizatörlerden İmam Fevzi; ” Farklı modellerde bin arazi aracı iş yapmadan bu vahada bulunmakta, kayıplarımız çok büyük ” dedi.

Çöl turistlerinin amaçları üzerinde bin yıllık mağaralar, siyah, beyaz ve sarı renklerdeki kum oluşturumları, volkanik kayalar, diğer gezegenlerden gelen meteor kalıntıları ve adeta elmas işlemeli bir Uzay elbisesine dönüşen gece yıldızlarını seyir bulunmakta.

Fevzi, Avrupa’daki bir turdan döndükten sonra şunları söyledi, ” Avrupalılar her şeye rağmen safari kapısının açılacağını umuyorlar … Hala çölde bir tatil geçirmek isteyenler var, lakin bu mümkün değil. ”

Öte yandan, Kahire’nin Maadi semtindeki çöl gezileri organize ziyarete gelen Mısırlı işadamlarını ziyareti sırasında Tunuslu organizatör Zeyneddin Abdallah şunları söyledi, ‘Hizmet dışında yüzlerce safari aracı bulunmakta. Artık yollar geçmişte olduğu gibi. ”

Ayrıca Abdallah Fransızlar için Libya sınırına yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan Ramada’da Doz Tataveyn kampı ve turlardakite. Bu sebeple, bölgelere dağılmaktan kaçınmak için faaliyetlerden uzak güvenli bölgelere döndü. Kuzey Afrika ülkelerinin yetkilileri, turist kafileleri aşırıcılardan korumak için sıkı kontroller uyguluyor.

Yakın zamanda Mısırlı yetkililer bu tür gezilerin çalışmalarını durdurmuştu. Bir yetkili, ” Mısır ve Libya’da deafari için kullanılan araçların DEAŞ’ın kullanması için arazi araçlarına benzemesi kayıplar için etkinliklerin bir süre durdurulmasına sebep oldu. Libya sınırındaki saatlerce savaş uçaklarıyla gözetlenip takip eden maliyeti karşılanamaz bir külfet ” dedi.

Konuşmasında; ” Geçtiğimiz ayın sonlarında DEAŞ örgütü Minya şehrinin doğusundaki vahadan Histikler taşıyan bir otobüse saldırdı. Mısır Cumhurbaşkan Abdülfettah Sisi’nin oğlu için üç ay içerdiği üçlü sınır ihlali, oğlu üç yıl kaçınmak için aracının kaçak olarak belirtilen ülkeye girdiğini belirtti. ”

Temiz ve tazelenen havası ile gelişen vahada, petrol rengi aracıyla babasının hurması bahçesi içerisindeki evinin önünde duruyor. Bunları satmayı düşündüğünü lakin, gelecekte gelişir umudu ile hayallerini erteliyor. Yeni işi olan sebze taşımacılığı işini yapmaktan utanıyor.

Yetkili safari ile ilgili, ” Libya ve Tunus’ta safari organizasyonları yapan da güvenlik kaosu ve DEAŞ tehdidinden etkilendiler. Safari sektöründe yaralanma ve yüzeye yüz yüz kontrolci sektörde çalışmakta. Mahmud hala Avrupa ve Kuzey Afrika’dan tanıdıklarının parça tutar. Çeşitli ülkelerden ziyaretçilerin uğraşacağı yerlerde sorunlu yerler ve yerleri tespit eder ” dedi.

2005’te Mısır’ın başlangıç ​​safari turları, Kuzey Afrika çölünde büyük bir rekabeti getirdi. 2008’de Mısır’ın Sudan sınırındaki yabancı turist kafilesinin hanlar tarafından yollarının kesilmesi safari etkinliklerine etki etmemişti. Ancak Hüsnü Mübarek hükümetinin düşmesinden sonra durumlar kötüleşti.

Medyaya konuşma yetkisi olmadığı için istemci tarafında görevli bir subay şöyle söylüyor: ” Şu anda Libya sınırında herhangi bir arazi aracı havadan bombalanmakta. Bu bir şaka değil büyük bir tehlike ile yüzleşiyoruz. ”

Mahmud sözlerine devam ediyor, ” 2011 dalgası sadece Mısır’ı etkilemedi, Tunus ve Libya da safari kafileleri ve gezi organizasyonları yapan iş birliği kurduğum çok arkadaşım etkilendi. 2009’da Paris’te buluştuğumuzda Mısır, Tunus ve Cezayir çöl turizmine teşvik derneği kurduk. Bütün bu çalışmalar durdu lakin Tunuslu Abdallah hala derneğe üye. O çöl turizminde rehberlik ve rehberliğin yanında Doğu Asya’ya genişlemeyi hedeflemekte söylüyor. ”

Fevzi, bolluk günlerini şöyle anıyor; ” İşin kötüsü 2015 yılında Meksikalı turistlerin Baviti’de hava atılmasına maruz kalması. Mısırlı yetkililer görevi Meksikalıların kötü şansının aşırıcılarıyla aynı arazi aracığını kullanıyor olmalarıydı. ”

İmam Fevzi Sudan sınırında, Libya sınırına yaklaşık 300 kilometrede ki Baviti şehirine uzanan kum denizinde uzun yıllar safari işi yapta.

” Mısır ve Libya sınırından arazi araçlarına giriş çıkış yapabileceği yollarla ilgili bir bilgin var mı? ”

  • Evet … alan açık. Patikalar belirsiz çetin ve geniş bir arazidir.

Libya sınırındaki Jagbub vahasına Yaklaşık 300 kilometrelik Sellum kentinden başlayıp Mısır’ın Libya sınırına kadar yaklaşık bin 100 kilometre uzunluğunda, Akdeniz manzaralı bir platoyu anlatıyor. Sonra Sudan sınırındaki Ovaynat dağı bölgesiyle ilgili devam etmek istediğini belirtti.

Matroh eyaleti belediye başkanları ve yaşlıları meclisi başkanı Abdulkerim Diyf diyor ki, ” Libya – Mısır sınırı ve kıymı bitişiğinde nüfus yok, Sellum ve Siva bölgesi hariç. ” Ama Fevzi sorunun Sellum ve Siva bölgesindeyorum söylüyor. Ancak 700 kilometelik boyunca bir şey yok. Bununla birlikte, sınır görevlisi, büyüklük arazi aracının sızmaların arttığını ve bu kumun denizin en ünlü yabancı turizminin merkezi olduğunu söyledi.

Siva kum denizi, güneyde 150 kilometre uzunluğunda başlayıp yaklaşık 75 kilometrelik devam eder. Sınır konvoylarını izlemeyi engelleyen en büyük etken kumun devam etmek hareket halinde olması. Bu da aşırıcıların burayı kullanmasına sebep oluyor.

Başkan Diyf diyor ki, ” Hem asker için hem de normal biri için kum denizinin üstünde yürümek zor. Güney Ovaynat Dağı’nda kum ve kalın çatışmalar geniş alana rağmen askeri izlerini kaybetmek için kullanılıyorlar. ” Geçmişte kaçakçıların kullandığı patikaların bulunduğu bölgeyi aşırıcılar nadiren kullanılmaktaydı. Sınır yetkilisi şöyle açıkladı: ” Her durumda askeri ve devrimci fotoğraflamaları yapılıyor ‘.

Ovaynat Dağı çevresi kırılgan bir güvenlikçi varlık. Üç ülkenin sınırları içinde bulunan dağ bölgeye kara bir gölge düşürüyor. Aşırıcılar, Mısır sınırından yaklaşık 80 kilometre içerdeki eski kaçakçıların yollarından. Mısır tarafında iki güvenlik noktası Libya tarafında ise eski bir güvenlik merkezi bulunmakta.

Bu kurak çölün ortasında bulunan Mısır’ın hiç bir yerinde su kaynağı ve yaşam yoktur. Sınır muhafızları konvoyları için bir veya iki gün bu kum denizinden Ovaynat’a kadar pusu kurup beklerler. Sınır yetkilisi şunları ekledi, ” Elbette bu istihbarat gerektirir. Eğer aracın girişi izlenirken tutuklama yapılmazsa savaş uçakları işini yapar. ”

Sınır izleme görevlisi, ” Geçen ayın sonlarında, Libya’dan Baviti şehrinin çölünde arazi araçları sızdı, yoğun nüfuslu bölgelere ulaşmamaları için üç subay ve bir asker hayatını kaybetti. Kovalamaca sonuç aşırıcıların operasyonları başarısızlıkla sonuçlandı. Yaralı askerler bölgenin engebeli sebebi ile helikopterle taşındı ” dedi. Yetkili, ” Sınır muhafız devriyemiz aşırıcıların yaklaşan aracını havaya uçurdu. Çöle’ye gizlenmiş işaretli silahlar ve bomba kemerleri ele geçirildi. ”

Hüsünle aracına bakan Fevzi yaptığı açıklamada, ” Burada yerlilerden kimse aşırıcılara geçit vermiyor. Rızık kaynağımızı kestiler, nüfusun yüzde 60 ila 70’i safari turlarında istihdam sağlamtı. Allah’ın rızık kapıları artık kapandı. DEAŞ’ın saldırılarıyla ilgili haberler turizmi durdurdu. ”

Mısır, Tunus ve Libya’nın safari turlarını durdurmasından etkilenen Tunuslu Zeyneddin Abdallah şöyle diyor: ” Araçların yedek parçalarının ücretlerinin yüksek olması, bakım ve lastik değişimi olasılığının olmaması sebebi artık gelir kaynağı olmadığı için araçlar park halinde beklemekte. ”

Ve bununla birlikte açıklama yapan Fevzi; ” Vaha denizleri araçlarının yüzde 75’i safari turları için tahsis edilmişti. Fakat son üç yıl içinde insanlar ya da hurdaya sattı ya da yok olmaya bıraktı. Bine yakın araç varken çok iyi durumda 200’e yakın araç kaldı. Artık uzun yürüyüşler yapmak mümkün. ”