Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Kuveyt’ten Irak üzerinden gelecek DEAŞ saldırısına tedbir | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kuveyt, DEAŞ terör örgütünün savaşçıları Irak’tan kovulduktan sonra kendi topraklarında olası saldırı tehlikelerine karşı tedbir almaya başladı.

Kuveyt İçişleri Bakanlığı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Sınırlılar, Havaalanı ve güvenlik alanlarının tedbirlerin alınmasını talep etti.

Yetkililer, İçişleri Bakanlığı müsteşarı Tuğgeneral Mahmut ed-Dossari’ye gönderdiği telgrafta ülke genelinde seferberlik ilan etmeyi hedeflediği planda, bakanlık kuvvetlerine bağlı çalışanlarının tamamını izinlerinin iptalini emretti.

Uyarıların yerinde söylenti dalgaları güvenin sarsılmasını bekliyor. Kuveyt, DEAŞ’la bağlantılı olaylara daha önce karşı koymuştu. Haberler, Kuveyt’in endişelerinin kaynağının güvenlik güçlerinin elde edilmesi için bilgilere dayandığını belirtti. Alınan bilgiler DEAŞ’ın Musul’da uğradığı hezimet sonrası himayesinde. Kuveyt- Irak sınırını geçen örgüt üyelerinin, saldırabileceği yönündedir. Kaynaklar, Kuveyt’in DEAŞ’a sempati duyan kişilerin veya terörle suçlanan grupların sıklığı ve birliği takip etmek bilinmeyen istedi.

Kuveyt, Temmuz ayı sonuna kadar Havalli mıntıkasında bir camiye bombalamayı planlayan ve birden içeriği bilinmeyen bir saldırı hazırlığı içerdiği iki terör hücresini yok ettiğini bildiren kamuoyuna duyurdu.

Kürt Askeri kaynaklara Musul’un kalan kısımlarının serbestleştirilmesi faaliyetleri sırasında 500’e yakın silahlı DEAŞ’ta, Diyala iline yakın ve Jalawla mıntıkasına sınırı yer el-Azim bölgesiinden kaçtığını doğruladı. Güvenlik komisyonu başkanı Azad Cebari Kerkük ve meclisinde Rudaw medya grubuna; “500’e yakın silahlı DEAŞ’a Irak ordusu egemenliğinde Diyala vilayetine ve Jalawla sınırına doğru kayıptı” dedi. Cebari, ” Bildiğimize göre DEAŞ üyeleri Musul’dan firar etmiştir ” diye ekledi. Aynı zamanda güvenlik komisyonu başkanı ilçe meclisinde Musul’dan kaçan DEAŞ silahlılarının terör saldırılarını düzenleme konusuna Kerkük şehrine ulaşmaya çalıştıklarını açıkladı.

‘Geliyoruz Ey Ninova’ operasyonları komutası Kurmay Abdulemir Raşid Yarallah dün sabah Irak kuvvetlerinin Musul’un sağ yakası ve Bağdad’ın 400 km’lik yeni mıntıkaları hürriyetine kavuşturduklarını ifade etti.

Japon bir gazeteciye, Federal polis kuzey kesimi eş-Şifa Alanı kadar özgürlüğüne kavuşturdu. İbn Sina Eğitim ve Araştırma Hastanesi, kan bankası ve su projelerinin bulunduğu yerde Musul’un sağ yakası kontrol altına alındığını bildirdi.

El-Enbar Ada Ordu Komutanlığı DEAŞ’ı saldırılarına engel olmak için kullanılır. Bağdat’ın el-Enbar iline bağlı bulunduğu ‘Seddu Hadisetu’l- Ervaii’ bölgesi ile birlikte örgüte ait 30 terörist etkisiz hale getirildi. Operasyon başkanı Kurmay Tuğgeneral Kasım Muhammed Salih Japon gazeteciye, Alskrh es-Sakrah’a yönelik DEAŞ terör örgütü üyelerinin düşman saldırılarına direnişin sona erdiğini bildirdi. Ayrıca Seddu Hadisetu’l- Ervaii ‘ye yakın bir yerde Fırat nehri üzerinde 30 dan fazla teröristin öldürülmüşüğünü ifade etti.

Bu sırada Irak Askeri yetkilileri dün Suudi Arabistan sınırına yakın en-Nuhayb geçidini de alanına bölgede DEAŞ’ı kontrol altına aldığını bildirdi.

Yarbay Cemal Haşim Alman Haber Ajansına aşiret üyelerinden ve Irak ordusundan gelenlerin gücü Suudi Arabistan’a sınır olan en-Nuhayb geçidini alanına mıntıkayı tarama amaçlı operasyon düzenlendiğini söyledi. Bu operasyonun el-Enbar vilayetine takriben 117 kilometre Mudaysis Havaalanından başlayarak el-Vadi’l- Ebyad’a (Beyaz Vadi) kadar uzandığını açıkladı.

Bu kuvvetlerin 12 DEAŞ elamanını öldürdüğünü ve çölleri kaçarken arkalarında bıraktıkları silah ve cephanelerine el koyduklarını da ekledi. Hacıların, hac ya da sığınma vakitlerinde kullandığı Bağdat’ın 600 km’sinde en-Nuhayb mıntıkası Suudi Arabistan ile tek kara geçidi sayılmaktadır. Irak Askeri Güçleri radikal gruplara bu geçidi hedef almalarına engel olmak için sınırdaki bekçilerini desteklemektedir.