Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Kanada mahkemesinden İran’a 1,7 milyar dolar ceza | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kanada Temyiz Mahkemesi, Ontario mahkemesi tarafından İran’a verilen 1,7 milyar dolarlık cezanın ABD’li terör mağdurlarına verilmesini teyit etti.

Manhattan’daki bir ABD Federal Mahkemesi, New York’taki 36 katlı bir ticaret merkezine, terör kurbanlarının tazminatı için el konulmasına hükmetti. İlk resmi tepki İran Hükümet sözcüsü Muhammed Rıza Nubaht’tan geldi. Nubaht, Kanada temyiz mahkemesinin verdiği kararın farkında olduklarını ve reddettiklerini söyledi.

Kanada National Post gazetesi bugünkü sayısında, mahkemenin İran kararı ile ilgili bir itirazı reddettiğini ifade etti.

Kanada Federal Mahkemesi, Temmuz 2016 yılında terörü destekleme suçlamalarıyla Tahran’ı kınayan bir karar vermişti. Bu karar, Tahran’ın desteklediği, Lübnan Hizbullahı ve Hamas hareketi tarafından gerçekleştirilen saldırıların mağdurlarının tazminatı olarak, Kanada’daki mallarına el konulmasıydı.

1983 ve 2002’deki sekiz bombalamada, rehin alınan veya öldürülen Amerikalıların ailelerine maddi tazminat olarak, Kanada’daki İran Devleti’ne ait gayrimenkullerden sağlanmasına hükmetti.

Kanada medyası, Ontario Yüksek Mahkemesi’nin 2016 ocak ayında İranlı hukukçuların sunduğu delilleri reddettiğini belirtti. Mahkeme, ”Tahran, desteklediği terör gruplarının eylemlerinden sorumludur ” diye ekledi.

New York Manhattan’da bir ABD Federal Mahkeme’si İranlı yetkililer tarafından yönetildiği gerekçesi ile 5. Cadde’de bulunan 36 katlı binaya el konulabileceğini hükmetti.

New York Eyaleti güney yakasındaki Federal Başsavcı John Kim, binanın satılacağını ve paranın terör mağdurları için, özel bir fona aktarılacağını söyledi.

Kaynaklara göre, binanın toplam değerinin bir buçuk milyar olduğunu ve mahkemenin başka mülkiyetlerede el koyacağını aktardı.

El koyma kararı 2013 yılında yayınlanmıştı ancak karar temyizdeydi.

El koyma işlemiinden gelecek paradan, 1983’te Beyrut ve 1996 Suudi Arabistan’daki el Huber saldırılarında öldürülenlerin aileleri de yararlanacak.

Tahran, bu saldırılarla herhangi bir ilgisinin olmadığını belirtti.

Bina sahipleri, binayı Şah döneminde inşa etti. Mahkeme, özellikle bu kuleden sağlanan milyonlarca doların, İran hükümetine ‘Melli Bankası’ aracılığı ile aktarıldığını belirtti.

Başsavcı John Kim yaptığı açıklamada, ”Manhattan’daki 5. Cadde sahipleri, İran hükümetine, ABD’in ekonomik yaptırımlarından kurtulabilecekleri, yeni bir yer verdiler ”dedi.