Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

‘Hizbullah’ Suriye sınırında askeri bir operasyona hazırlanıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Artan deliller, Hizbullah’ın, Lübnan’ın doğusundaki sınır bölgesine hakim olmak için, Lübnan’daki Arsal Dağları’yla birlikte Suriye sınırındaki Fleyta dağlarına askeri bir operasyon yapacağı ihtimalini kuvvetlendiriyor. Göçmenlerin köylerine geri döndürülmesi için yapılan ‘sınırlı müzakerelerin’ başarısız olması akabinde, Suriyeli 5 ailenin gönüllü olarak Arsal’den Asal el- Verad’a döneceği kaydedildi. Lübnanlı bir kaynak Şark’ul Avsat’a yaptığı açıklamada, Ebu Taha ismi ile bilinen Suriyeli Muhammed Rahmet’in yönettiği, bin kişinin, Batı Kalamun’daki köylerine geri döndürülmesi için yapılan görüşmelerin başarısız olmasından sonra, Kalamun’daki Asal el- Verad köyüne döneceklerine vurgu yaparak sayıları 40’a varan beş ailenin Suriye’deki Asal el- Vared köyüne yöneldiğini belirtti.

Dağlara yerleşmiş olan Nusra Cephe’si, sınır bölgesini sivillerden boşaltma hedefiyle, Hizbullah’ın kendisine baskı yaptığı anlaşmanın bozulmasından sorumlu tutuldu. Bu gelişmelerle Hizbullah’ın, Suriye tarafından bir askeri operasyon başlatacağını gösteren deliller arttı.

Lübnanlı kaynaklar, Şark’ul Avsat’a verdiği demeçte, sınırın Lübnan tarafında, savaşa dair bir hazırlık ve Hizbullah’a ait askerlerin toplandığını gösteren herhangi bir delil bulunmadığı söyledi. Kaynaklar, Lübnan Ordusu’nun sınır bölgesine konuşlandığına dikkat çekerek herhangi bir olağanüstü takviye görülmediğini ifade etti.
Öte yandan, Hizbullah’a yakın kaynaklar, Rıdvan Birlikleri diye bilinen Hizb’in özel güçlerinden bir bölüğün Lübnan sınırına 5 km uzaklıkta olan, Suriye’deki Fleyda Bölgesi’ne ulaştığını söyledi. Bu bölgenin dağ ve tepelerinde Nusra Cephe’sinin militanları bulunuyor.

Lübnan kaynakları, Hizbullah’ın gerçekleştireceği operasyonun sınırın Suriye tarafından yapılması ihtimalini yüksek görüyor. Nusra’nın Hizb’in Fleyda’daki karargah ve merkezlerine yönelik sürekli olarak saldırı gerçekleştirdiğine dikkat çeken kaynaklar, bu sebeple Hizb’in, Nusra Örgütü’nün kendisine karşı yaptığı söz konusu saldırıları engellemek amacıyla, Suriye’nin güneyinde Nusra’ya karşı sınırlı sayıda operasyon yapacağını söyledi.

Hizbullah’a ait bir karargaha yapılan saldırıdan sonra, Suriye uçakları, Fleyda dağlarındaki Nusra mevzilerini hedef alan hava saldırıları düzenledi. Suriye uçakları, iki gün önce aynı bölgeye buna benzer saldırılar gerçekleştirmişti. Hizbullah yakın çevrelerin, Merkez Haber Ajansı’na doğruladığı bilgilere göre, saldırılar Suriye tarafından gerçekleşecek.

Hizbullah’a yakın kaynaklar, sonun çok yaklaştığını söylüyor. Çünkü dağlarda meydana gelen olaylar daha fazla dayanılacak gibi değil. Bu olaylara hızlı bir şekilde son verilmesi ise silahlı grupların donanımı ve savunma güçlerine bağlı. Aynı kaynaklar, Hizb militanlarının saldırıya Lübnan topraklarından değil, Suriye içinden başlayarak sivillerin bulunmadığı bölgelere konuşlanmış olan Nusra ve DEAŞ militanlarını kuşatmak için, Suriye Rejim Güçleri tarafına doğru devam edeceklerini aktarıyor. Diğer yandan Lübnan ordusu da Nusra ve DEAŞ militanlarını Lübnan tarafından saracak. Hizbullah’a yakın kaynaklar, “Biz bu konuda beşeri kayıpları mümkün olduğu kadar bitirmek için, Lübnan Ordusu ile işbirliği içerisindeyiz. Bu işbirliğini savaşın planlanan şekilde sonuçlanması için yapıyoruz. Bu konuda geri dönüş yok, savaş, bütün silahlı militanların kökü kazınmadan ve dağları onlardan temizlemeden bitmeyecek” diye konuştu.

Arsal’daki göçmen çadırlarından, Lübnan ordusuna ve bölgedeki birliklere karşı tepki olması ihtimalinin olmadığını ifade eden kaynağa göre, Arsal dağları savaşının en önemli sonucu; Göçmenlerin eskiden yaşadıkları bölgelerin tekrar güvenli hale gelecek olması.

Lübnan Ulusal Haber Ajansı’nın haberine göre, Lübnan Ordusu’ndan bir birlik, dün sabah Brital kasabasında Suriyeli göçmenlerin çadırlarına ve toplanma yerlerine ani bir baskın düzenledi. Birlikler, gerekli kanuni belgelere sahip olmayan 50 Suriyeli’yi bölgeden uzaklaştırarak, yirmi motosiklet ve birkaç arabaya el koydu.