Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

En genç “öykücü” Tebuk’ta | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Çizgi film, Photoshop, hareketli görsel tasarım yapımlarına özel ‘animasyon’ atölyesi, Suudi Arabistan’ın Tebuk şehrinde, El-Emir Sultan El-Hadari merkezindeki, Selam bin Abdulazizin kurduğu ‘Misk’ul-Hayriyye’ deki ‘Hikaya Misk’ festivali ziyaretçilerinin beğenisini topluyor. Atölye, gelen ziyaretçilerin büyük kısmını, pek çok alandan faliyetler, özel atölyeler, atölye çalışmaları, görsel sunumlar ve tiyatronun yanında meddahlar ile kendisine çekiyor.

Televizyon yapımcısı Selma El-Halevani, animasyon hakkında şöyle dedi, “Animasyon, çağımızın sanatlarından bir sanat ve bu yolla filmler yapılıyor. Bu alan kendine has dijital ve görsel içerik yapımında sürekliliğin devam edebileceği bir alandır” diyerek şöyle devam etti, “Animasyon geleceğin kar getiren üretim sahalarından biri olarak tabir ediliyor. Ve özellikle, iş sahasına çıkması imkansız olan genç kızlar için. Eğer bu sanat, bazı cihazlar talep ediyor olmasa, daha fazla isteklisi bulunan ve devam ettirildiği sürece para kazandıran, genç erkekler ve genç kızların kalbinde sevilen bir çalışma sahası olabilir” dedi.

El-Halevani, “Ziyaretçiler için animasyon alanındaki en yeni yazılımları öğrenileceği, bu alandaki çeşitli ve yeni konularında işleneceği üç ayrı çalışma atölyesi düzenlenecek. Bu çalışma atölyelerinde bu alanla ilgilenenlerden seçilmiş katılımcılar için dublaj ve film yapımının anlatıldığı özel bir zaman ayrıldı. Böylece, çeşitli program ve bilgisayar becerileri için çalışma atölyelerinin düzenlendiği çok sayıda farklı atölyeler yapılacak” dedi.

Ziyaretçiler kurslara katılmaktan memnun

El-Havelani, “animasyon çalışma atölyesi gibi atölyelerden istifade edenler, bu nadir alanlardaki çalışma kurslarına katılmaktan memnun. Tebuk’a ilk kez gelen faaliyetlerin hepsinden istifade etmeyi istiyorlar. Bu festival, bölgedeki yaratıcılık düzeyini, çizgi film yapımı alanındaki deneyimlerini öğrenebilmeyi, dublaj yapabilme ve değişik yenilikçi alanlardaki yetenekleri yansıtıyor” dedi.

Öte yandan, henüz 6 yaşını doldurmamış olan küçük bir çocuk; Civan Abdullah El-Harbi, İngilizce okuma ve yazma konusundaki becerisiyle ‘Hikaya Misk’ ziyaretçilerinin gözlerini kamaştırdı. Civan Abdullah kısa hikayeler ve öyküler yazabiliyor. Ayrıca resim yapma konusunda da bir hayli iyi olan Civan Abdullah, İngilizceye tutkuyla bağlı ve sürekli Arap kültürüne önem veren İngilizce edebiyat yazıları okuyor.

Civan’ın babası, oğlunun İngilizceyi annesinin, Hadim’ul-Haremeyn’ş-Şerifeyn Kral Selman tarafından verilen yurt dışı bursu ile gittikleri Kanada’da bulundukları sürede öğrendiğini ve geliştirdiğini söyledi.

Arap kültürüne önem veren ve anlaşılır bir dille konuşan kızının ilgisini çekmesinden dolayı “Hikaya Misk” festivalinde bulunduğunu belirten baba, “festival özellikle çocuklar için çalışma atölyeleri düzenliyor. Kızım, uygulama içerikli ‘minik yazarlar’ atölyesi çalışmasına ve küçük okuyucular için düzenlenen tiyatroya katıldı. Seminer boyunca küçük çocuklara, ‘öykü nasıl yazılır?’ ve ‘bilgisayar yazılımları ile resim nasıl çizilir?’ gibi eğitimlerin verilmesi hedefleniyor. Vatana bağlılığın değerini arttırma, çevreyi koruma gibi olumlu bir takım konular işleniyor. Bunlara ek olarak, çocuklar elektronik öykü alanında yazım eğitimi alabiliyor. Ayrıca hikaye yazımı konusunda uzman kişilerle bağlantı kurabiliyor” dedi.

El-Harbi kızı Civan’ın sadece dil konusunda değil bilakis günlük olarak katıldığımız törenlere de ilgi duyuyor. Bu bağlamda kızının, resim ve resim ile ilgili tüm konulara da istekli olduğunu da söyledi.

Toplumun tüm kesimlerinde, yaratıcı içeriklerin oluşturulmasına önem veren, toplumsal mirasın öğretilmesi, çocukları ve gençleri tecrübe ve uzmanlığa ulaştıracak yetenek ve deneyim kazandıran “Hikaya Misk” festivalinde bu bağlamda faaliyetler gerçekleştiriliyor. Festivalde, tiyatro, kısa film, resim, yazarlık ve öykü anlatıcılığı alanlarında, ufuk açıcı işler gözlemleme fırsatı bulunuyor. Ayrıca, güney sınırındaki öykü tutkunları, tüm sınırları kaplayan bu tecrübeyi yaşadıklarına dair bir de sertifika alıyorlar.