Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Suudi Arabistan’dan ücretsiz sağlık hizmetine onay | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suudi Sağlık Bakanlığı pazartesi günü, sağlık merkezlerinin ve hastanelerin özelleştirilmesi kararının uygulanmasının ardından, sağlık hizmetlerinin vatandaşlara ücretsiz olarak sağlanması kararını onayladı.

Bakanlık, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamasında, “özelleştirme işlemi sırasında sağlık hizmetlerine uygulanan vergilerin durumu hakkında ortalıkta dolaşan haberlerin doğru olmadığını ve sağlık hizmetlerinin vatandaşlara ücretsiz olarak verilmeye devam edeceğini” söyledi. Bakanlık önceki gün, sağlık hizmetlerini sağlayan birimin yapısının kamu şirketleri sistemine dönüşeceğini (Sağlık Bakanlığı Hastaneler ve Sağlık Merkezleri Birimi’nin, kalite, yeterlilik ve üretim esasları üzerinden rekabet eden kamu şirketlerine dönüştürülmesi) ilan etmişti. Bu değişikliğin bakanlığın hizmet biriminin, esas olarak denetim ve düzenleme görevlerini yerine getireceği anlamına geldiği bildirilmişti.

Bakanlık, kamu şirketlerine dönüşme kararının, yeterlilik, üretimin artırılması, zararın azaltılması ve hızlı karar alma gibi konularda, özel sektör yöntemlerinin uygulanmasını hedeflediğini ifade etti. Hedefler arasında ayrıca, merkezileşmeden kaçınma ve böylece gerekli zaman ve yerlerde hizmetlerin artırılması ile hizmetlerin kalitesinin iyileştirilmesi de var. Sağlık hizmetlerinin, ilk yardım merkezleri, genel hastaneler ve ihtisas hastanelerinden oluşan ve her biri vatandaşlardan oluşturulan gruplardan birine hizmet veren topluluklar vasıtasıyla sağlanacağına işaret edildi. Bu topluluklar, (koruma, tedavi ve rehabilitasyon bakımından) vatandaş gruplarının özelliklerine uyumlu, kapsayıcı bir bakım hizmeti verecek.

Sağlık Bakanı Doktor Tevfik Er-Rebia’nın açıklamasına göre, Hâdim-ül Harameyn Kral Selman bin Abdülaziz’in, genel sağlık meselesinin bütün kurumlarda ve kanun çıkarma işlemlerinde, hastalıklarla mücadele ve onlardan korunmaya yönelik külfetlerini azaltmayı, öncelikli bir siyaset olarak benimsenmesi kararını aldığı belirtiliyor. Bu hedefin, sağlık meselesinin bütün politikalarda öncelikli hale gelecek şekilde gerçekleşmesi için, bütün hükümet organlarının çabasına ihtiyaç duyulduğu bildiriliyor.