Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Ninovalı kaynak: El-Bağdadi öldürüldü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Ninova bölgesindeki Iraklı bir kaynak, yerel basın araçlarına, DEAŞ’ın lideri Ebubekir El-Bağdadi’nin öldürüldüğünü ve yakında yeni halifenin isminin bildirileceğini ilan ettiğini söyledi. Örgütün elemanlarını mevzilerde istikrarı sürdürmeye devam etmesi gerektiğini de işaret etti.

Kaynak, DEAŞ’ın Musul’un batısında bulunan Telafer kasabasında medyaya kısa bir demeç verdiğini, demece göre ayrıntı vermeden liderleri El-Bağdadi’nin öldüğünü açıkladığını da haber verdi. İki gün önce kazada El-Bağdadi’nin ölümüyle alakalı açıktan konuşma yasağının kaldırılmasın sonrası bu ilanın beklendiğini belirtti. DEAŞ’ın beyanatında yakın zamanda yeni halifelerinin ismini duyuracağını ve militanlarını mevzilerde istikrarı sürdürmeye devam etmesi gerektiği belirtildi. DEAŞ’ın elemanlarını fitneye kapılmamaları için uyarması, örgüt içindeki sorunların büyüklüğü fikrini pekiştirdi.

Kaynak, Bağdadi’nin ölüm haberinin, geçtiğimiz aylarda öldürülen üst düzey komutanların ölüm haberlerinin verildiği gibi propaganda aracı yapmadan sadece demeçle bildirildiğini söyledi. Bu durumun, özellikle Bağdadi’nin örgütteki konumundan dolayı birçok soru işaretine sebebiyet verdiğine ve ilanın örgüt yandaşları arasında kargaşaya yol açtığına da dikkat çekti. Diğer yandan, Irak’ta bulunan ABD ordusundaki üst düzey bir subay, Musul’daki tarihi zafere rağmen, terör örgütüyle savaşın henüz sonlanmadığının altını çizdi.

General Stephen Townsend, BBC’ye verdiği röportajda, örgütün militanlarının hâlâ Irak’ta olduğunu söyledi ve Irak hükümetinin, aşırılıkçı örgütün yeni bir surette ortaya çıkmaması için Iraklılarla görüşmelerini sürdürmesi gerektiğini de ekledi.

Townsend, Iraklılar’ın birbirleriyle görüşüp anlaşmaları ve Irak hükümetinin kendilerini temsil ettiğini birbirlerine hissettirmeleri gerektiğini vurguladı.
Irak Başbakanı Haydar El-Abadi ise, pazartesi yaptığı resmi açıklamada DEAŞ’a karşı Musul’da galip geldiklerini ilan etti.

9 aya yakın süren Musul savaşı, maddi birçok zarara, binlerce kişinin ölümüne ve 920 binden fazla kişinin de göç etmesine sebep oldu.