Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırımında yüzde 65 büyüme | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Türkiye’de yapılan doğrudan dış yatırımlar, yılın ilk beş ayında toplam 3 milyar 634 milyon dolar getirerek, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 65’lik artış gösterdi.

Türkiye Merkez Bankası verilerine göre, geçen yıl doğrudan yabancı yatırım 2 milyar 200 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Geçen yılın mayıs ayında dış yatırım boyutu 369 milyon dolara ulaşmıştı. Bu sene mayıs ayında ise bu rakam 915 milyon doları bulurken, yüzde 148’lik bir artış elde edildi.

Yurtdışındaki Türk yatırımları da, 1 milyar 288 milyon dolardan 1 milyar 406 milyon dolara ulaşarak, geçen seneye göre yüzde 1’lik bir artış gösterdi.
Türkiye’de en fazla yatırım yapan yatırımcılar İspanya, Hollanda, Katar, Azerbeycan ve Belçika.

Türkiye, etrafını saran olumsuz etkenlerine rağmen, 2016 yılı boyunca 12.3 milyar dolar değerinde yabancı yatırımcıyı çekmeyi başardı. Bu olumsuz olaylardan en önemlisi, geçen Temmuz ayı ortasındaki başarısız darbe girişimiydi.

Diğer taraftan, ünlü Türk şirketi Paşabahçe, Mısır’da bulunan cam fabrikası Pearl Glass Group’u 50 milyon dolara satın aldı.

Türk şirketin kaynaklarına göre, Paşabahçe’den bir heyet, Mısırlı şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Mısır Sanayi Bakanı ile buluşup, satın alma şartlarını gözden geçirdiler. Kaynaklar, Mısırlı Bakan’ın Türk heyetinden 100 milyon dolarlık yatırım yapmalarını istediğini ve bunun sonucunda şirket satışının işlemlerinin tamamlandığını sözlerine eklediler.

Habertürk gazetesi, Paşabahçe şirketinin gelecek yılın başında Mısır’daki faaliyetlerine başlayacağını ve bin 200 kişiye istihdam sağlayacağını yazdı.

Paşabahçe, Mısır’da üretilecek olan ürünleri Mısır ile serbest ticaret anlaşması olan ABD, Latin Amerika Arap ve Afrika ülkelerinin yanısıra, bazı Doğu Avrupa ülkelerine satmayı planlıyor.

Öte yandan THY, 2017 yılının ilk yarısında taşıdığı 30.3 milyon yolcu sayesinde, altı ay içerisindeki en yüksek oranı elde etti. Şirket tarafından yapılan açıklamada, haziran ayı boyunca 5.7 milyon yolcu sayısı ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.5’lik bir artış elde edildiği açıklandı.

Aynı açıklamada, uluslararası uçuş yolcu sayısının, 2016 haziran ayına kıyasla yüzde 15,3 arttığı belirtildi. THY, Türkiye içerisinde 72 noktaya, dünya çapınca ise 120 ülkede 250 civarında noktaya ulaşıyor.

THY, geçen yıl başladığı yakıt tasarrufu uygulaması ile, yaklaşık 26 milyon dolar tutarında yakıt tasarruf etti. Şirket, hidrokarbonlardan kaynaklanan hava kirliliğini azaltmak için yakıt tasarrufu uygulamalarının geliştirilmesi üzerinde çalışmaya devam ediyor.