Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rakka savaşında yavaş ilerleyiş | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Rakka bölgesinin civar kesimlerine girerek ve şehrin doğusundaki El-Bettani bölgesini ele geçirdi. SDG, Rakka’da DEAŞ karşı ilerleyişini sürdürüyor fakat DEAŞ’ın bomba yüklü araçlarla yaptığı intihar saldırıları karşısında ele geçirdiği yerleri korumakta zorlanıyor. Şehirde kuşatma altında olan siviller bir insanlık trajedisi yaşıyor. DEAŞ, sivilleri canlı kalkanı olarak kullanıyor. Siviller koalisyon uçaklarının bombardımanlarında maruz kalıyor.

Suriye gözlemcisi art arda yayınladığı raporlarda, SDG’nin şehrin kuzeybatısındaki Er-Ravza ve El-Rumeyle bölgelerine bitişik olan El-Bettani bölgesini tamamen ele geçirdikten sonra, El-Ravza bölgesinin civar kesimlerine girdiklerini söyledi. Gözlemci aynı zamanda ‘Fırat’ın Gazabı’ operasyonunda SDG güçlerinin eski şehirde kontrol altına aldıkları yerleri ellerinde tutamadıklarını söyledi. Ele geçirilen yerlerden geri dönülmesinin sebebi ise, keskin nişancılar, bomba yüklü uçakların aralıksız ateşi ve DEAŞ’ın bulunduğu bölgelere mayın yerleştirerek müstahkem hale getirmesinden kaynaklandığını ifade etti.

‘Rakka sessizce katlediliyor’ oluşumunun başkanlarında biri olan Ebu Muhammed Er-Rakkavi Sark’ul-Avsat’a yaptığı açıklamada, SDG ile DEAŞ arasında yapılan bu savaşların her yönden çok şiddetli olduğunu, özellikle, önceden hazırlanan siperlerin kullanılmaya başlanılmasından sonra savaşın daha şiddetli hale geldiğini ve taarruz güçlerinin ilerlemesini engelleyen bombalı araçların da çatışmalarda kullanılmaya başlandığını ifade etti.

Er-Rakkavi, Rakka’daki yavaş ilerleyişin ABD’yi direkt olarak çatışmalara dahil olmaya ittiğini, bunun sonucunda ABD’nin Apache helikopterlerini, binalarda ve siperlerde çok büyük yıkımlara sebep olan gelişmiş füzeleri, kullanmaya başladığını ifade etti. Er-Rakkavi, savaştaki en zayıf halka olmaları sebebiyle, asıl bedeli ödeyenlerin siviller olduğunun altını çizerek savaştaki insani durumun çok kötü ve trajik olduğunu söyledi.

Kuşatma altında olan sivillerin çilesi devam ederken, El-Rumeyle bölgesinin yakınlarında bulunan bir asker, Fransa Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada DEAŞ’ın, Suriye Demokratik Güçleri’nin sığınaklarına olan ilerlemelerini durdurmak için bomba yüklü araçlarla intihar eylemi düzenlediğini söyledi.

30 yaşındaki asker açıklamasının devamında, DEAŞ’lıların bomba yüklü araçları karargahlarına doğru gönderdiklerini, sivillerin keskin nişancılardan dolayı gün boyu hareket edemediklerini ifade etti.

Suriye’nin Badiye bölgesinde, petrol kuyularının bulunduğu bölgede dün, Rejim ve Rejim yanlısı güçler ile DEAŞ arasında şiddetli çatışmalar meydana geldi. Rejim, Er-Resafe yolu çevresine doğru çok az bir ilerleme kaydedebildi ve 3 tane petrol kuyusu ele geçirdi. Böylece Rejim Rakka ve Humus arasındaki idari sınırlara Er-Resafe tarafından biraz daha yaklaşmış oldu. Bu ilerlemeyle birlikte Suriye Rejimi Rakka’nın idari sınırları arasındaki mesafe 19 km’ye düştü

Rus uçakları, örgütün elinde bulunan gaz ve petrol yataklarının bulunduğu alanları da ele geçirmek için, DEAŞ’ın hakimiyeti altında bulunan bölgelere günlük yoğun bombardımanda bulunuyor.

Diğer yönden, Cobar mahallesinde çarpışan muhalif kuvvetler, Şam’daki askeri meclisin muhalif güçleri bir sancak altında toplama girişimine katılan Ceyşu’l-İslam’ın katılmasıyla, Cobar bölgesinin Şam’ın Doğu Guta bölgesinden ayrılmasının önüne geçtiler.

Şam kırsalındaki muhalif kaynaklar, Ein Tarma bölgesindeki saldırılara işaret ederek, Suriye rejiminin Guta’nın bölünmesi ve Cobar’ın çevresindeki bölgelerden ayrılması konusunda başarısız olduğunu vurguladı. Rejimin Cobar’da tünel ve siper çatışmasına girdiğini ve bu yüzden de binalar arası çatışmadan bitkin düştüğünü ve önceden rejimin Cobar’ı ele geçirmesini engelleyen tünellerin şimdi de ilerlemelerini engellediğini söyledi.

Kaynaklar, yoğun bombardımanın rejimi Şam’ın kuzey mahallerine komşu olan Guta’yı parçalama hedefine ulaştırmadığını, bölgeyi askeri bölgeler şeklinde ayırdıktan sonra, kolay lokma haline getirmenin yattığını söyledi.

Eylemci Vail Abdülaziz, muhaliflerin bölgeyi elde tutmalarının, Doğu Guta’da çarpışan Rahman Kolordusu savaşçılarının bölgenin aşağısına indiklerini ve bunun kendilerine manevra, korunma ve saklanma şansı tanıdığını söyledi. Şarku’l-Avsat’a verdiği bildiride savaşçıların rejim birliklerinden çok sayıda kişiyi öldürdüğünü ve rejimin Ein Tarma’ya ilerlemesini (Ayn Terma) ve orayı Cobar’dan koparmasını engelleyen sert sokak çatışmalarına girdiklerine de işaret etti.