Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Muhaliflerin birleşme çabalarını rejimin saldırıları engelliyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Feylek Er-Rahman’ın Ceyşul İslam’ın niyetinden şüphe duyması ve aylar önce Guta’daki iç savaş sonucu aralarında oluşan sorunun çözülmesini istemesi sonrası, Doğu Guta’da güçleri birleştirmek için yapılan son girişim başarısız oldu. Bunlar Suriye Rejimi’nin, muhaliflerin bölgedeki varlığını azaltmak için bölgenin çevresine saldırılarını yoğunlaştırdığı, şiddetli bir şekilde top ve uçaklarla bombaladığı sırada gerçekleşti.

Ceyşul İslam, dünkü beyanatıyla ne kendi sorunlarını çözebildi ne de açıklaması Şam ve kırsalındaki Askeri Konsey’e uygun değildi. Şam’ın Doğu Guta bölgesindeki sivil kaynakların aktardığı bilgilere göre, bu Askeri Konsey, muhaliflerin arasındaki ayrılığı sonlandırmayı, tek ordu çatısı altında birleşmeyi ve Rejimin ilerlemesini engellemek için tek saf olmayı öngörüyordu. Guta’nın orta kesimlerindeki en tanınmış savaş grubu olan Feylek Er-Rahman, El-Merc ve Şam ve Humus bölgelerindeki en tanınmış büyük savaşçı grup olan Ceyşul İslam’ın niyetlerinden şüphe etmesi, son yapılan birleşme denemelerinin hayata geçirilmesini engelledi.

Ceyşul İslam’dan yetkili bir kaynak, birleşme girişiminin, Guta ‘da uzun süredir devam eden ayrılığa son vereceğini söyledi. Ceyşul İslam, rejimin Guta’da ilerlemek için bölgedeki muhalif birliklerin ayrılığından istifade etmesinin engellenmesine ve cephelerin birleştirilmesine katkıda bulunacağını belirtti. Kaynak, birleşme planının ayrılıkları bitireceğine, bölünmeden ve iç savaştan çok çeken halkın birleşme isteklerine olumlu cevap vereceğine dikkat çekti.

Ceyşul İslam dün yayınladığı açıklamada kendisinin, bir hafta önce Albay Pilot Ammar Al-Nemer’in öncülüğündeki Şam ve kırsalındaki Askeri Konsey’in, Doğu Guta’daki sorunların çözümü için başlattığı girişimlere mutabık olduğuna vurgu yaparak, bu girişimlerin başarılı olması için her türlü yardımlaşmaya hazır olduğunu söyledi. Askeri Konsey’in girişimi Guta’da askeri teşkilatların ortadan kaldırılmasını, devrim ilkeleriyle çelişen yabancı fikirlerin düzeltilmesi için çalışılmasını, Guta’da Ulusal Suriye Ordusu’na temel olacak tek bir askeri organın kurulmasını, bu orduya üzerinde anlaşılan şart ve sıfatlara haiz olan bir genel komutanın atanmasını öngörüyor. Askeri Konsey, bunlara ek olarak bütün kamu hizmeti kuruluşlarının kaldırılıp herkesin katılımıyla bunları tek bir organda yapılandırılmasını, yargı ve polis mekanizmalarının yeniden kurulmasını, Guta ve halkının çıkarlarını koruyacak bir kanuni heyetin oluşturulmasını, muhalifler arasında devam eden bütün sorun ve meselelerin tek bir dosyada toplanıp bu dosyanın profesyonel bir şekilde ele alınmasını düzenliyor.

Fakat, Feylek Er-Rahman, Ceyşul İslam’ın açıklamasının, gösterişli ve boş bir açık artırma denemesi olduğunu, açıklamada Doğu Guta’ya ve köylerine yapılan saldırıların sorumluluğun üstlenilmemesi ve hakların iade edilmesinden kaçıldığını söyledi. Feylek Er-Rahman, Ceyşul İslam’ın bir Askeri Konsey kurduğunu, bu konseye tabi olunması için konseyin giderlerini karşıladığını, komutanlarının maaşlarını Ceyşul İslam’ın maliyesinde aldığını ifade ederek, Ceyşul İslam’ı, hâkim olduğu bölgelerde kurduğu birçok kuruluş ve heyetten faydalanmak ve kullanmak için onları yeni isim ve sloganlarla öne çıkarmakla itham etti.

Feylek Er-Rahman Sözcüsü Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Ceyşul İslam’ın halk nezdindeki popülaritesi azaldıktan sonra bir girişim yaptığını söyledi. Sözcü, Ceyşul İslam’ın açık arttırma ile yaptıklarını, kendi aleyhindeki haklardan ve yüzleşmekten kaçmak olarak tanımladı. Bu hakların en önde geleninin ise, Feylek’in karargâhlarına yapılan son saldırıda depolarında ele geçirilen bomba ve askeri teçhizat üretiminde kullanılan 60 ton hammaddenin iadesi meselesinin olduğunu ifade etti.

Doğu Guta, fiilen 4 kesime ayrılıyor. Feylek Er-Rahman güçleri, Hamoryah çevresine kadar varan orta kesimdeki Arbin, Kafr Batna, Ayn Terme ve Cobar cephelerinde, Ahraruş Şam ve Nusra güçleri Harasta’da, Duma’yı merkez edinen Ceyşul İslam’ın birlikleri ise El-Merc, Humus-Şam cephesinde bulunuyor.

Rejim, Ayn Terme’ye saldırarak, Cobar ile olan bağlantının kesilmesini istiyor. Ceyşul İslam’a bağlı kaynaklar birliklerinin, Feylek Er-Rahman ile bir iç savaşı engellemek için savaşa dâhil olmadığını, Rejim güçlerinin oyalanması, Ayn Terme ve Cobar’a yaptığı saldırıların hafifletilmesi amacıyla Guta’da Ceyşul İslam’a bağlı olan iki cephede çatışmalar çıkararak Feylek Er-Rahman’a yardım edildiğini ifade etti.

Bir gazeteci’nin aktardığı bilgilere göre, Feylek Er-Rahman, Ceyşul İslam’ın bu ayın başından beri rejimin Guta’ya doğru ilerlemesini engellemek için, 3 cephede verdiği savunma savaşlarına işaret ederek kendilerinin yardıma ihtiyacı olmadığını vurguladı.

Rejim güçlerinin El-Merc bölgesindeki Outoya kasabasına füze atması ve bombalamasından sonra dün, Doğu Guta’da bir bölgede çok şiddetli çatışmalar başladı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemcisi’nin aktardığı bilgilere göre, bu çatışmalar, rejim güçlerinin bölgeye yaptığı saldırılar sonucu başladı. Gözlemci, uçakların Huş ez-Zavehire çevresindeki bölgeleri ve el-Merc bölgesinde, Al-Nashabiyah kasabasındaki birkaç yeri hedef alan 7 hava saldırısı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, aynı zamanda diğer hava saldırılarında da Doma’ya bitişik olan Şeyfuniyye beldesinin ve etrafındaki yerlerin hedef alındığını aktardı.

Gözlemci açıklamasının devamında, “rejim ve rejim yanlısı silahlı birlikler ile Ceyşul İslam güçleri arasında Huş Ez-Zevahire cephesi çevresindeki çatışmaların şiddetlendi. Bu, rejimin bölgede ilerleme kaydetme amacıyla gerçekleştirdiği saldırılar akabinde gerçekleşti. Huş ez-Zevahire ve çevresindeki bölgeleri bombaladı” dedi.
Gözlemci, rejim güçlerinin cumartesiyi pazara bağlayan gece yarısı da başkentin güneyindeki al-Tadamon semtindeki bölgeleri bombaladığını aktardı.