Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ABD Suriye direnişinden el mi çekiyor? | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Washington Post gazetesi CIA’nın, Suriye rejiminin askerleri ile savaşan Suriyeli muhalif gruplara yönelik destek programını sonlandırma kararı aldığını duyurdu.

Gazete, Amerikalı yetkililerin, Suriyeli muhaliflere yönelik 4 sene önce başlatılan destek programının sınırlı bir yardım olduğunu, özellikle de 2015’de Rus kuvvetlerinin Esed rejimi yanında savaş hattına dâhil olmasından bu yana gerçekleştiğini ifade ettiklerini aktardı. Gazete ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu kararı CIA Başkanı Mike Pompeo ve Ulusal Güvenlik Danışmanı General Herbert Raymond McMaster ile görüşmesinden sonra aldığını ekledi.

Beyaz Saray ve CIA, Washington Post’un bu haberine yorum yapmaktan kaçındı.

Gazeteye göre, Suriye direnişine yönelik yardımın kesilmesi, Trump’ın, ‘Rusya ile çalışmanın yollarını aramaya yoğunlaştığı’ bir dönemde gündeme geliyor. Washington’ın Esed’i devirmekte parmağı ve arzusu olduğunu da itiraf mahiyeti taşıyor.

Bu karar, Suriyeli muhalif grupların yayıldığı bölgeyi kapsayan Suriye’nin güneydoğusunda ateşkes ilan etme kararı alınan Rus-ABD müzakerelerinin sonrasına denk geliyor.

ABD eski başkanı Barack Obama, Suriye’deki değişik muhalif grupların Suriye rejimi karşısında dışarıdan destek arayışına girmeleri üzerine, 2013 yılında bu yardım tasarısını onaylamıştı. Ancak ABD’nin bu yardımı, muhaliflerin Esed’i düşürme konusundaki gücünden emin olunamadığı için gizli tutuluyordu. Çünkü ABD öncelikli olarak ‘DEAŞ’ terör örgütüne karşı savaş veriyordu.

Öte yandan Rusya, ABD’nin Suriye direnişinden desteğini çektiğine ilişkin ‘uzun zamandır beklenen muhteşem’ haberden duyduğu memnuniyeti, Rusya Federasyonu Konseyi’nin Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Kostantin Kosachev’in ağzından dile getirdi. Kosachev, Facebook sayfasına bu gelişmenin hiç şüphesiz bölgedeki teröre karşı verilen savaşta Rus-ABD dayanışması için birçok fırsatlar doğuracağını yazdı.

Trump, Almanya’da düzenlenen G-20 Hamburg Zirvesi dolayısıyla Rusya Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmişti.

Eğitim programı, eski başkan Barack Obama döneminde, Suriye Reisi Beşşar Esed rejimini sıkıştırmak amacıyla 2013 yılında başlamış ve rejime destek veren Rusya tarafından eleştiri ile karşılaşmıştı.

Rusya resmi kanalı bugün Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov’un, iki başkanın G-20 zirvesi boyunca Suriye’deki silahlı gruplara yönelik ABD desteği hakkında bir şey konuşmadıklarını ifade ettiğini aktardı.