Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Kuveyt İran’a öfkelendi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kuveyt’in İranlı diplomatları ülkeden kovması ve ülkedeki teknik ofisleri kapatması, İranlı komşuyla dost olan bu samimi körfez ülkesinin sabrının taşması anlamına geliyor.

Kuveyt bu ülkenin kötülüklerine yeterince sabretti, milli güvenliğiyle oynanmasına da yeterince sustu. Bugünden itibaren değil, 1979’da Humeyni döneminde doğan sonradan Müslüman olan aslında mezhepçi ayrımcı terörist yönetimden beri bu böyle. Kuveyt eski Emiri merhum Şeyh Cabir El-Ahmed’in konvoyunu kim patlattı? Kuveyt’teki halk kahvehanelerini kim patlattı? Mekke’de Kuveytli bombalama hücresini kim eğitti?

Son olarak Kuveyt’te en tehlikeli terör hücresini kim yarattı? Abdali şebekesi ya da hücresi. Kuveyt İçişleri Bakanlığı ağustos 2015 tarihinde Irak sınırına yakın Abdali bölgesinde bulunan çiftlikte ve aynı bölgedeki bazı evlerde yanlarında çok sayıda silah ve mühimmat bulunan zanlıları yakaladığını duyurmuştu. Yakalanan mühimmat şöyledi: 19 ton mermi, 144 kg patlayıcı, 68 çeşitli silah, 204 el bombası ve şok tabancaları.

O zaman İran Büyükelçiliği, Kuveyt içişlerinin yaptığını kabul etmeyen bir mesaj yayınlamıştı. Bu mesaj Kuveytliler’i kışkırtmıştı ve haklılardı. Bugün ise İran Dışişleri yine kınama içeren bir mesaj yayınlıyor, sebebi de haklı olan Kuveyt yargısının Abdali hücresi hakkında aldığı karar. Hücre üyeleri şu an aranıyor. Kuveyt emniyet güçleri arananların listesini yayınladı ve saklanmamaları yönünde uyarılarda bulundu. Özellikle İran botlarına binerek Kuveyt’ten İran’a göç ettiklerine dair haberler yayılmasından sonra…

Konu açılmışken, İran’ın Bahreyn’de bulunan Jaw tutukevine, geçen sene ocak ayında yaptığı saldırısını hatırladım. Bir Bahreyn polisini öldürerek terör örgütünün üyelerini kaçırmaya çalışmışlardı. Ancak Bahreyn polisi iblisleri şeytanın limanlarına varmadan yakalamayı başarmıştı.

Kuveyt yıllarca komşu İran’a kibar olmaya çalıştı. Kuveyt’te İran devletine yakın duran çok fazla siyasi partili kişilik var. Meşhur kaçak Abdullah Deşti onlardan biri. Kısa süre önce Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Elkhalid Tahran’a aracılık etmek için gitmişti, bütün bunlardan sonra karşılık bu oldu!

Kuveyt’ten resmi açıklama şöyleydi, “iki ülkenin ilişkilerinin bu şekilde zedelenmesi bizim için üzücü.” Bu iki ülke arasında yaşanan ilk kriz değil, birçok kriz yaşandı en sonuncusu 5 sene önceydi.

Tüm bunlardan çıkaracağımız ders, kötü ruhlu Humeyni cumhuriyetinin faaliyetleri her şeyi mahvedene kadar bitmeyecek, katil zihniyetine sahip olmalarına rağmen kendilerini gökten gönderilen temsilciler olarak görüyorlar.

Ne yazık ki gerçek bu. İran’la anlaşabilmek imkansız, onlarla varılacak en iyi şey ‘ateşkes’ barış ise… Barış imkansız.