Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ABD hava saldırısında 16 Afgan polisi öldü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD’nin Taliban’ı hedef alan hava saldırısında 16 Afgan polis yanlışlıkla öldürüldü.

ABD’nin Afganistan’ın Helmend şehrinde Talibanlıları hedef alan hava saldırısında 16 Afgan polis yanlışlıkla öldürüldü. Bu olay, dış güçlere karşı nefretin artmasına sebep oldu. Olayla ilgili bilgi veren Helmend polis sözcüsü Selam Afgan, “ Cuma günü akşam saatlerinde ABD’nin Kabil’deki üssünden yapılan hava saldırısında, aralarında iki komutanın da bulunduğu 16 Afgan polis öldü ve diğerleri de yaralandı” dedi.  Sözcü, Afgan güvenlik güçlerinin Batı Kandahar’a 150 km uzaklıktaki bölgede,Taliban militanları ile çatışması sırasında yaşandığını söyledi.

Kabil İçişleri Bakanlığı sözcüsü Najib Danesh 12 polisin öldüğünü söyledi. Helmend Vali Sözcüsü Omer Zwak ise, Taliban’a karşı savaşan 16 polisin öldüğünü vurguladı.

Selam Afgan, “Taliban militanları hava saldırısından yarım saat önce köydeydi, bombardıman sırasında Afgan güçleri köyü kontrol altına almışlardı” dedi. “Burada bir kasıt yok, polis yanlışlıkla saldırının hedefi oldu” diyerek yapılan hataya dikkat çekti.

İçişleri bakanlığı olayın tam olarak araştırılması ve ortaya çıkartılması için bölgeye bir heyet gönderdi.

Kabil’deki Batılı güçler operasyonu ve hatayı doğrulayan şu açıklamayı yaptılar, “Hava saldırısı operasyonları Afgan polislerinin ölmesine neden oldu.”

NATO, Afganistan’ın Güney bölgesinde meydana gelen olayla ilgili taziyelerini sunarak, “Bu birçok aileyi etkileyen elim bir olaydır” dedi. Taliban militanları Helmend’de büyük bir alanı kontrol ediyor. Ancak bu bölge kontrollerinden çıkmak üzere ve onları büyük bir savaş bekliyor. Çünkü bu bölgenin yaklaşık %85’inde  afyon üretimi yapılıyor. Bu, Taliban için sağlam bir para kaynağı.

Nisan ayında Leşker Gah kentinin Güneyindeki Camp Basten üssüne 300 denizci gönderildi. Geçtiğimiz Aralık ayından beri bölgesel havaalanı ve ticari yolculukların askıya alınması tehlikesiyle karşı karşıya olan Leşker Gah kentinin güneyindeki Nawa ilçesinin yeniden kontrol altına alınması için, hafta başında bölge güçlerine destek vermeye başladılar.

Batılı koalisyon çerçevesinde, ABD tek başına Taliban ve DEAŞ militanlarına karşı terörü engelleme adına hava saldırıları düzenliyor. Ancak sürekli tekrar eden bu hatalar, batılı güçlere karşı halkın öfkesini arttırıyor. En son Afganistan BM komutanlığının da doğruladığı, 2017 Şubat ayında Uruzgan yakınlarındaki Güney Helmend’de 18 sivilin hayatını kaybettiği büyük bir olay yaşanmıştı. Geçen Kasım ayında yine Afganistan’daki BM komutanlığı tarafından doğrulanan, Kunduz bölgesinde Taliban’ın önde gelen sorumlularının hedef alındığı saldırıda; çoğu çocuk ve kadın 32 kişi ölmüş, 19 kişi yaralanmıştı. Bu olaylar öfke gösterilerinin yapılmasına sebep olmuştu.

14 Temmuzda yerel kaynaklar Uruzgan bölgesini hedef alan hava saldırısında Afgan sivillerden 8’inin yaralandığını bildirdi. Bu hava saldırısının da Batılı güçler tarafından yapıldığı söyleniyor. Ancak ABD’li bir askeri sözcü, yapılan araştırmanın ardından bunu reddetti. Ve o gün Uruzgan’da herhangi bir hava saldırısı düzenlenmediğinin altını çizdi.