Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Filistinli yetkililerden dünyaya çağrı: “Kudüs’ü kurtarın!” | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Filistinli yetkililer, dünya devletlerine Kudüs’ün kurtarılması ve savaş alanına dönen Mescid-i Aksa’nın çevresinde gerginliğin tırmandığı şu anlarda, halkın himaye edilmesi çağrısında bulundu.

Filistin Başbakanı Rami Hamdallah, Birleşmiş Milletler (BM) ve dünya devletlerinden, Kudüs’e acil bir müdahale ve Filistin halkı için uluslararası koruma sağlanması talebinde bulundu. İsrail’in cinayet ve işkence gibi çirkin eylemlerle Kudüs halkını hedef aldığını söyledi.

Filistinliler, ikinci hafta da Mescid-i Aksa’ya, İsrail’in yerleştirdiği X-Ray cihazlarından girmeyi reddettiler. Mukaddes şehir dün, şehir halkı ile ihtilalci kuvvetler arasında Babul Esbat ve diğer bölgelerde yeni çatışmalara şahit oldu. Çatışmalarda bir kişi ağır yaralandı.

Krizin çıkmasından bu yana ilk kez, İsrail olası bir düşüş belirtisi gösteriyor. İsrail kaynakları, Güvenlik Bakanı Gilad Erdan’nın, kapılar için olası alternatif konusunda Başbakan Netanyahu ile görüşeceğini teyit etti.

İsrail Sivil İdaresi Genel Başkanı Yoav Mordechai, İsrail Teknik Komitesinin, kapılar için olası güvenlik alternatiflerini inceleyeceğini bildirdi.

İsrail, Ramallah yakınında bulunan Hallamiş’te 3 yerleşimcinin bıçaklanarak öldürüldüğü olay sonrası, durumu kontrol altına almak için, geri çekilme emareleri gösterdi. Batı Şeria’daki yerleşimi korumak için ise, asker sayısını artırdı.

İsrail Muhalefet Liderleri Isaac Herzog ve Tzipi Livni, tırmanan gerilimin ardından, derhal çözüm için çağrıda bulundular.

Herzog, “Şiddeti azaltmak ve huzurun tekrar sağlanması için, tüm siyasi ve güvenlik araçlarının etkinleştirilmesi gerekiyor” şeklinde konuşarak, kan dökülmesini durdurmak amacıyla akla öncelik vermeye ve anlaşmaya çağrıda bulundu.

Livni ise, durumun daha da kötüleşmesini önlemek için, ABD, Ürdün ve Filistinliler’le iş birliği yapılması gerektiğini belirterek, “Hızlı bozulma, geçerli bir yedek taktik ve strateji gerektirir. Bu ise herkesin iş birliğini ve suçlamaların kesilmesini zorunlu kılar” ifadelerini kullandı.