Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Venezuela muhalefeti, grevlerle ve ‘Gölge Mahkemeleri’yle gerilimi tırmandırıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Maduro’nun yeni anayasa teklifi ve yetkilerinin genişletilmesi tasarısına karşı protestolar arttı.

Venezuela muhalefeti, Venezuela lideri Nicolas Maduro’ya en geniş yetkiler verilmesini talep eden yeni anayasa teklifini protesto etmek için ülke genelinde halkı greve çağırdı.

Venezuela Milletvekili Simon Casadilla, “bütün Venezuela halkını 48 saatlik greve çağırıyoruz” dedi.

Güvenlik güçleri, geçtiğimiz akşam Karakas’taki yüksek mahkeme ofisi önünde Maduro’nun gitmesini için yürüyüşe katılan göstericilere ve muhalefet yanlılarına karşı göz yaşartıcı gaz kullandı. Ayrıca yürüyüşün hedefi, genellikle Maduro yararına kararlar çıkaran yüksek mahkeme yargıçları yerine muhalefetin ‘Gölge mahkemeleri’ kapsamında atadığı 33 yargıcı desteklemek. Perşembe günü başkentte başlayıp diğer şehirlere sıçrayan grevin ardından, muhalefet ‘Gölge mahkemesi’ yargıçları adına cuma günü sembolik bir yemin töreni düzenledi.

Gösteriyi düzenleyenler, ‘Gölge Mahkemesi’nin göstericilerden büyük destek gördüğünü söyledi. Muhalefet lideri ve Parlamento Başkan Yardımcısı Freddy Guevara, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “herkes, yeni yüksek mahkemeye gerekli olan desteği vermiştir” dedi. Ayrıca eşi ve oğlu ile gösteriye katılan 43 yaşındaki Louis Turrialba, “biz, yeni mahkemeyi destekliyoruz çünkü onlar, yüksek mahkemeye özgürlüğünü geri verecek” dedi.

Göstericiler, kentin ortasındaki yüksek mahkeme ofisine giden ana yolda hızlı adımlarla ilerlerken, önleri motorlu ulusal muhafızlar tarafından kesildi ve muhafızlar göstericilerin dağılması için göz yaşartıcı gaz kullandı. Muhalefet yürüyüşleri sırasında müziği ile büyüleyen keman sanatçısı Willie Arteaga, gazdan dolayı yaralandı ve tedavi için hastaneye götürüldü. Arteaga, Twitter üzerinden paylaştığı videoda, “Yılmayacağız, mücadeleye devam edeceğiz” dedi. Bu esnada Venezuela istihbarat birimi, ‘Gölge Mahkeme’ yargıçlarından biri olan Angel Zerba Aponte’yi tutukladı.

Petrol sayesinde Güney Amerika’nın en zengin ülkelerinden biri olan Venezüela, bugün ilaç ve gıdadaki tehlikeli tüketim ve enflasyon artışı ile birlikte, sert bir siyasi ve ekonomik kriz ile karşı karşıya. ABD lideri Donald Trump, meslektaşı Nicolas Maduro’ya, ‘kuvvetli ve hızla büyüyen ekonomik icraatlar’ sözünü vererek, kurucu meclis oylamasını iptal etmesini ısrarla yinelemişti. Ancak görevi Kasım 2018’de sona erecek olan Maduro, ülkede devam eden şiddetli protestolara rağmen, yeni anayasa için 30 Temmuz’da 545 kurucu meclis üyesi oylaması yapacağı sözünü vermişti.

Geçtiğimiz Nisan ayından beri, ‘Demokrasi Birliği Masası’ çağrısıyla gösteriler düzenleyen muhalefet, önceki gün bütün muhalefet yanlılarının katıldığı bir gösteri düzenledi. Nisan ayından beri hayatını kaybeden sivil sayısı 104’e ulaştı.