Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

“İngiltere Brexit sonrası Asya’da daha fazla rol almayı arzuluyor” | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson yaptığı açıklamada, Ülkesinin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkmasının ardından Asya’da daha fazla rol almayı arzu ettiğini belirtti.

Ülkesinin Avrupalı ortaklarıyla ilişkilerini koruduğunu belirten ve Brexit’i destekleyen Johnson, AB’den ayrılmanın İngiltere’ye ‘yeniden düşünme’ fırsatı verdiğini söyledi.

Johnson The Australians gazetesine verdiği röportajda, “Ziyaretimin birinci amacı, Asya Bölgesi’ndeki Avustralya ve Pasifik’te daha aktif olacağımız mesajını vermek olacak” dedi. Sözlerine şöyle devam etti, “Gözlemlerime dayanarak diyebilirim ki, herkes İngiltere’nin varlığını daha fazla hissettirmesi ve daha fazla rol almasını arzu ediyor.”

Asya turu kapsamında Japonya ve Yeni Zelanda ziyaretlerinde bulunan Johnson, Sidney’de Avustralya ve İngiltere Dışişleri ve Savunma Bakanları arasında düzenlenen güvenlik ve ticaret konuları üzerinde durulan yıllık görüşmeye katıldı.

Gündemde, aralarında İspanya ve İtalya gibi 9 ülkenin daha üzerinde rekabet ettiği ve İngiltere’nin inşasına çalıştığı Avustralya askeri gemi filosu tanıtımı vardı.

Avustralya geçtiğimiz yıllarda 89 milyar Avustralya doları (70 milyar ABD doları) tutarında bir gemi filosu inşasına çalıştığını duyurmuştu. Bu ise, barış döneminde yapılan en büyük deniz yatırımı olarak görülüyor.

Karar, Çin’in birçok alanda çalışmalar yürüttüğü Güney Çin Denizi üzerinde egemenlik için civar ülkelerle tartıştığı dönemde alındı.

Johnson, “İnsanlar istikrar ve güven istiyor. Güney Çin Denizi’nde hukuki barışın büyük önem taşıdığını düşünüyoruz” dedi.