Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Doğu Guta’da çatışmalar ve baskınlar | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verdiği bilgiye göre, Şam yakınlarındaki muhalif güçlerin kalesi olarak bilinen Doğu Guta’da, ateşkesin yürürlüğe girmesine rağmen salı ve çarşamba geceleri aralıklı olarak çatışmalar yaşandı.

Moskova, BM Güvenlik Konseyi’nin Şam’daki Rus elçiliğinin bombalanması üzerine yayınladıkları kınama açıklamasını yetersiz bulduklarını açıkladı.

Gözlemevine göre, Suriye rejim güçleri ve Feylak el-Rahman arasındaki Ein Tarma vadisi çevresindeki bu çatışmalar, ateşkes ilanından sonraki ilk ihlal oldu.

Doğu Guta’da ateşkes uygulaması, Rusya’nın cumartesi günü anlaşmayı bildirmesinden saatler sonra başladı. Gözlemevine göre, çatışmaların durmasından sonra, Suriye savaş uçakları Ein Tarma bölgesine 3 saldırı gerçekleştirdi, Bunun yanısıra Zemelka şehrini de bombaladı. Saldırıda dört Filistinli yaralandı.

Gözlemevi, Suriye savaş uçaklarının Doğu Guta’ya gerçekleştiği hava saldırısında bir çocuğun öldüğünü ve yedi sivilin yaralandığını bildirdi. Rejim, cumartesi günü anlaşma kapsamına girmeyen bölgeleri belirtmeden, Şam kırsalı Doğu Guta’da bazı bölgelerde çatışmaların durduğunu ve ateşkesin yürürlüğe girdiğini açıklamıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın pazartesi günü düzenlediği basın toplasında görülen haritaya göre anlaşma üç kasabayı içeriyor.

Haritada anlaşma dışında kaldığı görülen kuzey kesimdeki Arbin kentine pazartesi akşamından beri gerçekleştirilen saldırılarda, çocuklar dahil 12 sivil öldürüldü, onlarca kişide yaralandı.

Gözlemevi, baskınlar ve çatışmaların ateşkesi ihlal ettiğini vurguladı.

Rejim güçleri ve müttefikleri dört yıldan beri, Doğu Guta’yı kuşattılar. Önemli muhalif gruplardan herhangi biri Doğu Guta’daki ateşkes anlaşmasını imzaladıklarını ilan etmedi.

Doğu Guta, Türkiye’nin muhalefeti desteklediği Astana görüşmelerinde, rejim müttefikleri Rusya ve İran tarafından imzalanan anlaşma metnindeki gerginliğin azaltılması gereken dört bölgeden birini oluşturuyor.

Anlaşma esas olarak, rejim güçleri ve muhalif gruplar arasındaki düşmanlıkların sona ermesini, hava saldırılarının durmasını ve insani yardım getirilmesini sağlıyor.

Rus ordusu, 9 Temmuz’dan beri uygulanan ateşkes uyumunu takip etmek için, Suriye’nin güneyine ve Doğu Guta bölgesine Rus Askeri Polis Kuvvetlerinin gönderildiğini açıkladı.

Muhaliflere ait internet sitesinde yer alan habere göre, anlaşmadan dolayı Doğu Guta’da gerilimin azalmasına rağmen, bölgedeki muhalif grupların belirttiği gibi, belki de devam etmeyecek olan ateşkesin ihlali sürekli tekrarlanıyor. Ein Tarma kasabasının önünde muhalifler ve rejim kuvvetleri arasındaki şiddetli çatışmanın yanısıra, savaş uçakları da, kasabaya beş saldırı gerçekleştirdi.

Bu arada, Feylak el-Rahman grubu bölgeye şiddetle saldıran rejim güçlerini geri püskürtmek için çalışıyor. Bu sebeple Ein Tarma önündeki çatışma yeniden patlak verdi.

Temsilci, Şam’daki Rusya Büyükelçiliği’nin pazartesi ve salı günü bombalanmasını kınadığını ve bu tür saldırıların son zamanlarda arttığını, bunun da terör örgütlerinin varlığının somut göstergesi olduğunu açıkladı.

Rusya, Güvenlik Konseyi içindeki bazı üyelerin tavrı, Moskova’da hayal kırıklığı yarattı.

Rus temsilci, “Terörle mücadeleye bağlılıklarını açıklamalarına rağmen, Saldırıları kimin yapabileceği konusunu geçiştirmeyi tekrar tekrar deniyorlar. Onların düşüncesi, Suriye’deki jeopolitik yıkıcı planların uygulanmasına yardımcı olur. Onların Suriye’deki siyasi çözüme bağlılıklarını göstermelerinin vakti geldi. Onların sözleri değil, yaptıkları terörle mücadele çabalarını birleştirir” açıklamasında bulundu.