Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Şam Doğu Guta’da HTŞ karşıtı protestolar | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ŞARKU’L EVSAT -ŞAM- Doğu Guta’da Heyetu Tahriru’ş Şam’ın (HTŞ) kuşatması bölge halkı tarafından protesto edildi. Suriye’nin kuzeyindeki Doğu Guta’da göstericilerin Ma’arretu’n-Nu’man’da ve Doğu Guta’daki diğer birkaç kasabadaki protesto sesleri ile HTŞ’ye itiraz sesleri yükseldi. Protestocular, HTŞ’nin sivillere ve diğer muhalif gruplara karşı tavırlarını kınadı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Doğu Guta şehrinde, ‘Guta Özgürdür’, ‘Ey Heyetü Tahriru’ş Şam, bizim devrimimizi barış içinde terk edin’, ‘Feylek’ur Rahman grubu, Ceyşul İslam’daki kardeşlerimizin başlattığını tamamlayacak’ sloganları atılan gösterilerin devam ettiğini bildirdi. Kafr Batna kasabasında, göstericiler meydandan çıkarken HTŞ’ye bağlı askeri grupların oraya gelmesi ile gerginlik tırmandı. Savaşçılar, göstericileri dağıtmak için ateş açtı ve protestocular saldırıdan sonra bölgeden kaçtı.

Göstericilerden sonra, HTŞ ve Feyleku’r Rahman grubu arasında gerginlik yaşandı. Gerginlik çatışmaya dönüştü ve her iki taraftan da ölenler oldu.

SOHR, HTŞ’den bir kişi, Doğu Guta’da Feyleku’r Rahman’ın kontrol noktasından geçerken durdurulmayı reddetti ve ateş açıp iki kişiyi yaraladı.

HTŞ dün yayınladığı açıklamada, Feyleku’r Rahman grubunu Doğu Guta’daki savaşçılarına saldırmakla suçladı. Fakat Feyleku’r Rahman Resmi Sözcüsü, Şam Haber Ağı (SNN) haber sitesine, “Guta kurumları ve halk tekrarlanan yanlışları kabul etmiyor. Böylece Feyleku’r Rahman grubu, medya tarafından iletilen yabacıların direktiflerini değil, insanların görüşünü ve taleplerini dikkate almaya başladı” dedi.

Doğu Guta’da, 22 Temmuz’da ateşkesin başlamasından bu yana, Feyleku’r Rahman ve HTŞ grupları arasında gerginlik yaşanıyor. Rejimin, ateşkesin yürürlükte olduğu alanlar dışındaki bölgeleri vurması sonrasında gerginlik daha da tırmandı.

Doğu Guta’da, Kafr Batna, Ayn Tarma ve birçok kasabada Esed Rejimi ve Rusya’nın sivilleri vurmasını kınamak amacıyla gösteriler düzenlendi. HTŞ’nin Doğu Guta’dan çıkmasını talep ettiler.

Yerel Konsey, Suriye Rejimi ve Rusya’nın savaş uçaklarının ateşkes anlaşmasını açıkça ihlal ederek, Doğu Guta’da, insanların toplanma yerlerini hedeflenerek kadın ve çocuklarda dahil onlarca kişiyi öldürerek gerçekleştirdikleri katliamlara karşı uluslararası devletlerin sessiz kalmasını kınadı.

Diğer yandan, muhalif grupların kontrolü altındaki şehir ve kasabalarda da bir dizi gösteriler düzenlendi. Gösteriler İdlib ve kuzey şehirlerinde gerçekleşti. Göstericiler, muhalif grupların rejimi devirmeye karşı birleşmeye ve devrim ilkelerine bağlı kalmaya çağırdılar. Ayrıca, sivil devrimin sivil bir yönetim tarafından idare edilmesini istediler.