Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BAE: 4 devletin elinde Katar ile ilgili deliller var | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Terörle mücadeleye davet eden 4 devletin dışişleri bakanlarının Katar krizi ile ilgili gelişmeleri değerlendirmek üzere Manama’da toplanmaya hazırlandıkları bir vakitte BAE, Doha’nın aralarında “Heyetu Tahriru’ş-Şam’ın (HTŞ) da bulunduğu bölgedeki radikal örgütleri finansa ettiğine dair kesin delilere sahip olduklarını söyledi.

BAE Washington elçisi Yusuf Uteybe, Doha istediğini yapmakta, istediğini desteklemekte hakkı olduğu gibi, 4 devletin de kendisine boykot uygulamaya, haklarını korumak için istedikleri gibi tedbirler almaya haklarının olduğunu söyleyerek, Katar’a boykot uygulayan devletlerin (Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır) Doha’nın Suriye, Libya, Somali’deki silahlı milisleri desteklediğine dair ellerinde sabit delillerin olduğunu söyledi.

Uteybe, ABD kanalı PBS’nin yayınladığı bir programda, Katar’ı boykot eden Körfez devletlerinin ve Mısır’ın, krizi derinleştirmek istemediğine, bilakis hızlıca çözümün tamamlanmasının istediğini söyledi. Uteybe, ellerinde Katar hükümetinin Suriye’deki HTŞ vasıtasıyla, Suriye, Libya, Somali’deki silahlı grupları, el-Kaide’yi, buna ilaveten İhvan-ı Müslimin, Hamas ve Taliban’ı desteklediğine dair ellerinde sabit delillerin olduğunu da ekledi.

BAE Washington elçisi, “4 devletin Katar’la ihtilafa düşmesinin esas sebebi; Katar’ın 2013, 2014 yıllarında Riyad’da tamamlanan anlaşma ve sözleşmelere bağlı kalmamasıdır… Bu dönemde Doha ile şeffaf bir şekilde tartışıldı. Bütün turların sonunda medyada da yayınlanan bir anlaşma hazırlandı. Fakat o buna da zıt hareket etti. Körfez ülkeleri ve Mısır’ın körfez yurdunun izlediği yola muhalif ve hatta zarar veren Doha’nın politikalarını muvafakat etmesi mümkün değildir. İhtilaf, bölgenin geleceğinin ne olması gerektiği isteğimiz ve Katar’ın ittifak edip etmemesidir. Bizim muhaliflerimizi desteklerken, onların bizimle böyle devam etmesi mümkün değildir. Onların istediklerini yapmaları haklarıdır. Onları boykot etmek, onlarla bütün ilişkimizi kesmekte bizim hakkımızdır” dedi.

Elçi, ABD’nin BAE ve diğer ortak ülkelerle birlikte DEAŞ ve diğer terör gruplarıyla mücadele için bölgede yönettiği ittifaka işaret ederek şöyle dedi, “İttifakın bu terör gruplarına karşı başarı ve zafer kazanması, onları yok etmesi mümkündür. Ancak bu mücadele, etraftaki diğer tarafların terörü finansını durdurmadan tamam olmayacaktır.”

Programda bir diğer konuşmacı ABD eski İstihbarat Başkanı Michael Morrell, şöyle dedi, “Katar’ın İslami gruplarla ilişkileri ve sermayeleri var. Dış politikada kendini zulme uğramış bir ülke gibi görüyor. Bunu da gruplarla ittifak kurmakla, dışarıdaki gücünü elde etmek için onları finansa etmekle telafi ediyor.”

Bahreyn’in Başkenti Manama, 4 devletin dışişleri bakanlarının istişare toplantısına tanıklık edecek. Bu toplantıda özellikle ABD ve Avrupa dışişleri bakanlarının pek çok ziyaretlerinden sonra Katar krizinin gelişmeleri incelenecek. Zira, Doha’nın başarısızlığa uğratmasıyla, Kuveyt arabulucuğu başarılı olmadı. Aynı şekilde batılı devletlerin bu arabulucuğu destek çabaları da sonuç vermedi. Bunlar 4 devletin bu ayın başında Kahire toplantısında ilan ettikleri altı ilkeye sıkı bir şekilde sarılmalarından sonra olmuştur.

4 devlet bakanlarının Manama’da birçok dosyayı tartışmaları beklenmektedir. Öne çıkanları, Katar emiri Şeyh Temim Al Sani’nin, geçen Cuma televizyon konuşması esnasında krizi tırmandırması, Kahire’deki dörtlü toplantıda bakanların duyurduğu altı temel ilke, terörist listeleri, Katar’ın doğrudan ya da dolaylı desteklediği Libya ve Yemen’deki terör unsurları. Terörle mücadeleye davet eden 4 devletin dışişleri bakanları, bu ayın beşinde Kahire toplantısında bölgenin istikrarının sarsılması, terör gruplarına desteğin durdurulması ile ilgili taleplere karşı Katar devletinin olumsuz yaklaşımını esefle karşıladıklarını ifade etmişler ve şunu da vurgulaşmışlardı, “Doha, bütün köklü problemler karşısında ciddiyetsiz ve ihmalkâr tavır içinde olduğunu gösterdi. Artık bundan sonra onu tahripkâr rolüne müsamahakâr davranmamız mümkün değildir.”

Mısır Dışişleri Resmi Sözcüsü Müsteşar Ahmet Ebu Zeyd, “Bu toplantıların dört devletin, koordinasyona ve Katar devletinden bekledikleri taleplere, Katar’ın 4 devletin iç işlerine olumsuz müdahale ve terör desteğini durdurmaya bağlılığıyla ilgili durum değerlendirmelerine ne kadar önem atfettiklerini yansıtmaktadır” dedi.

Diğer yandan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, dört devletin tutumunun değişmediğini vurguladı. İstişare ve koordinasyonun devam edeceğine işaret etti. Şükri, dünden önceki gün Kahire’deki dışişleri bakanlığı toplantılarıyla ilgili olarak 4 devletin, “Doha’nın terör tanımı çerçevesindeki şeylere bağlı kalması ve uygulaması” şeklindeki isteğini arabulucu Kuveyt’e ulaştırdı.