Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ABD’ye rağmen İran’dan balistik füze atışı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İran, ABD’de Başkan Trump tarafından onaylanması beklenen, yeni yaptırım kararlarını kınayarak,balistik füze programını tam kapasite ile devam ettireceğini duyurdu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, ‘İran İslam Cumhuriyeti TV’ye verdiği demeçte, “Balistik füze programımıza tam kapasite ile devam edeceğiz. Bu içler acısı ve kabul edilemez düşmanca hareketleri kınıyoruz” dedi. Kasımi, ABD Senatosuna sunulan Tahran’a yeni yaptırım önerilerine yönelik, “İran’a uyguladığı bazı yaptırımları kaldıran ABD’nin de içinde bulunduğu 6 büyük ülke arasında 2015’te yapılan nükleer anlaşmada bozulmalar olduğu” tanımını yaptı.

Kasımi, “Askeri alanlar ve füzeler, bizim iç politikalarımız çerçevesindedir. Diğer ülkelerin iç işlerimiz ile ilgili yorum yapmaya hakları yoktur. ABD’nin davranışlarına uygun bir şekilde cevap verme hakkımızı saklı tutuyoruz.”

ABD Senatosu, İran’ın yanı sıra Rusya ve Kuzey Kore’ye yaptırımlarla ilgili yasa tasarısını doğruladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Trump’ın yasayı tüm maddeleriyle onaylayacağını duyurdu. Washington’dan, füze programına yeni yaptırımlar uygulamasının ertesi günü Tahran, üzerinde Dünya’nın yörüngesine yerleştirilmek üzere uydu alıcısı taşıyan bir füze fırlattığı açıklaması yapıldı.

ABD Hazine Bakanlığı’nın duyurulan yaptırımlarında, İran’ın balistik programına bağlı organizasyonlar ve oluşumları hedef alındı. Bakanlık özellikle İran’ın balistik füze programı için kilit rol oynayan Shahid Hemmat Endüstri Grubu’nun kontrolündeki 6 şirketi yaptırımlar listesine ekledi. Yaptırımlar, ABD’de varlığı olan bu program ile ilişkili  şirketleri de kapsıyor. Ayrıca ABD vatandaşlarının bu şirketlerde çalışması da yasaklandı.