Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BAE’den ‘Uçak Komplosu’ araştırmalarında Avustralya’ya yardım | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Etihad uçak şirketi, uçak düşürme planı ile ilgili soruşturmada Avustralya polisine yardım edeceklerini açıkladı. Uçak düşürme planını hedefleyenlerin, yetkililerin terörle mücadele ile ilgili delilleri topladığı bir vakitte komplolarını gerçekleştirmeyi hedefledikleri sanılıyor.

Sydney’de cumartesi akşamı, Avustralya Havaalanları iç ve dış hatlarında güvenliğin yoğunlaştığı saatlerde, 4 şüpheli tutuklandı. Şehrin çeşitli bölgelerindeki evlerde arama yapıldı. Yerel basın araçları pazartesi günü, henüz haklarında bir karar çıkmamış olan tutukluların zehirli gaz ve el bombası kullanmayı amaçladıklarını ifade etti. Polis ise bilgileri henüz doğrulamadı.

Merkezi Abu Dabi’de bulunan Etihad Havayolları; soruşturmalarda Avustralya polisine yardım edeceğini açıkladı. BAE taşımacılığının Avustralya’daki havaalanlarında yüksek güvenlik önlemleri aldığını ve havaalanlarının refah geleceği için yoğun bir denetim çalışması başlattıklarını ifade etti.

Avustralya Federal Polis Komiseri Andrew Colvin, “Saldırganlar el yapımı bomba kullanmaya hazırlanıyordu” açıklamasında bulundu. Yetkililer, Avustralya Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Lübnan asıllı Avustralyalı olduğu sanılan şüphelilerin kimliğine henüz ulaşılmadığını, Suriye’deki DEAŞ örgütü ile ilgileri olabileceklerini kaydetti.

Adalet Bakanı Michael Kanaan ABC kanalının, şüphelilerin DEAŞ’la ilgili olabileceği konusundaki sorularına cevap vermeyerek, “Eğer bu muhtemel operasyon gerçekleşseydi ülkemiz için korkunç olurdu” açıklamasında bulundu. Ancak, şüphelilerle örgüt arasında Ortadoğu’da bir bağlantı olabileceğini, ancak şu anki durumda daha fazla açıklama yapamayacağını söyledi.

Diğer yandan, Daily Telegraph gazetesi, Avustralya’da terör komplosunu planlayan isyancıların Sidney’den Abu Dhabi’ye yolculuğun gerçekleşmesi sırasında Etihad Havayolları’na ait bir uçağa saldırmayı planladıklarını bildirdi.

Avustralya Başbakanı, güvenlik çalışmalarının bir müddet daha uzatılacağını söyledi. Başbakan geçtiğimiz günlerde basının, saldırganların Ortadoğu ile bağlantılı olduğu haberini reddetmişti. Fakat, “İnternet çağında Suriye Sydney’den uzak değil” şeklinde bir yorumda bulunmuştu.

Basın ise komploya dair iki haber yayınladı: Birinci rivayete göre komplocular zehirli gazla yolcuları uçuş esnasında zehirlemeyi planlamışlardı, ikinci rivayet ise camlı bombalarla uçağı patlatmak yönünde.

2014 Eylül’den itibaren Avustralya DEAŞ gibi aşırıcı gruplardan herhangi bir saldırı gelmesi ihtimaline karşılık önlem almaya başlamıştı. Yetkililer son yıllarda ülkelere yapılan 12 saldırıyı geri püskürtmeyi başardı.