Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Filistinli gencin öldürülmesi, Yafa’da çatışmaları yeniden alevlendirdi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İsrail polisinin Araplara karşı şiddet tutumu sergilemesi, özellikle cinayet işledi iddiasıyla bir Suudi gencin öldürülmesi yafada çatışmaları yeniden alevlendirdi.

Aralarında Mescidü’l-Bahr imamı Şeyh Muhammed Ayyaş’ın da bulunduğu birçok gencin  gözaltına almasından sonra Yaf’a şehrinde bir grup Filistinli genç ile İsrail polisi arasında şiddetli çatışmalar patlak verdi.

Merhum Mehdi Cemal el-Saadi’nin babası, çatışmanın nasıl başladığına ilişkin, “Çatışma ilk olarak oğlum ile polis arasında gerçekleşti. Gerekçesi ise daha önce öldürülen kardeşi, merhum Mehdi’nin resminin yer aldığı tişört giymesiydi. Hiçbir uyarıda bulunmadan aniden şiddetle saldırdılar. Eşime ve kızıma hakaret ettiler. Daha sonra oğlumu tutuklayıp polis merkezine götürdüler. Bunun üzerine bir kısım vatandaşımız toplanarak protesto gösterileri başlattılar. Fakat İsrail polisi onlara karşı da güç kullandı.” dedi. Şehrin sakinlerinden birçoğu olayı şöyle yorumladığını ifade etti, “Olay Yahudi bölgesinde gerçekleşse sonu ölümle bitmezdi. Ama, İsrail polisinin bu bölgede elini tetiğe götürmesi çok basit.”

Diğer taraftan, Tel Aviv güvenlik kaynakları, “Mısır’ın Sina yarımadasıyla beraber kuzey ve güney sınırı boyunca, yerin derinliklerine kadar uzanacak metal duvarın inşa edilmesini İsrail’in yeni planı olarak açıkladılar. Plan, Sina çöllerinden tüneller vasıtasıyla sızmaya çalışan DEAŞ tehdidine karşılık yapıldı.” ifadelerini kullandılar.

Sina sınırında yer altı duvarı

Plana göre duvar, ilk olarak 1 kilometre uzunluğunda yapılacak. Daha sonra 1 kilometre daha uzatılacak. Maliyeti 980 milyon doları aşan duvarın, 1,5 yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor. Duvar Gazze şeridine kadar uzanacak.

Yapılacak bu yeni duvar, geçen yıl İsrail ile Gazze Şeridi arasına yapılan duvarın bir benzeri olacak. Bu duvar yerden metrelerce yukarı yükseliyor. 8 metre kadar da yerin altına doğru iniyor.