Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Irak-Suriye sınırında Haşdi Şabi muamması | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Doğu Suriye yakınındaki bir kampta, Iraklı Haşdi Şabi’ye bağlı silahlı gruba ABD yönetimindeki Koalisyon Güçleri’nce saldırı düzenlendiği iddiası, ortaya konan raporlarla çelişiyor.

Edinilen bilgilere göre, ABD’nin, Irak içerisinden Suriye sınırına doğru yönelen Haşdi Şabi’ye bağlı askeri bir konvoya hava saldırısı düzenledi. Tenif yakınlarında olan saldırı, aralarında İran Devrim Muhafızı subaylarının da olduğu onlarca ölü ve yaralıyla sonuçlandı. Washington önderliğindeki Koalisyon Güçleri saldırının sorumluluğunu reddetti ise de, Seyyid Şuheda Tugayı sözcüsü, ABD’nin askeri konvoyu vurduğunu ve gruptaki 36 kişinin öldüğünü, 75’ininde yaralandığını vurguladı.

Bu saldırı, Koalisyon Güçleri’nin Suriye’deki askeri kampları ve Hizbullahlı milisleri birçok defa vurduğu bilinmesine rağmen, Irak içerisinde İranlı milislere karşı yapılan ilk saldırı sayılıyor.

Resali Tugayları Hareketi resmi sözcüsü Muhammed Basri, “Salı günü gerçekleşen saldırıda 36 Haşdi Şabi milisi öldürüldü. Aynı şekilde, şuan tedavi gören 75 kişi de yaralandı. Haşdi Şabi örgütü, Haydar İbadi’ye bağlı silahlı Kuvvetler Başkomutanı emriyle, terör örgütlerinin Irak’a girmelerini önlemek amacıyla Irak-Suriye hattında bulunuyordu” dedi.

Muhammed Basri sözlerini şöyle sürdürdü, “DEAŞ’le savaş şuan devam ediyor. Örgüt hala mevcudiyetini koruyor. Haşdi Şabi, Irak Ordusu ve Sınır Muhafızları, toprakları ortak saldırı konusunda tek bir güçtür. Biz sınırları teröristlerden korumak için engeller inşa ediyoruz. Bölge tamamen güvence altına alınamadı. Dâhili ve harici teröristleri Irak’tan atmak için, Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Haşdi Şabi liderliğinde bu sınırı tutmamızı emretti.”

Seyyid Şuheda Tugayı genel sekreteri Ebu Ala el-Velai, İran Haber Ajansındaki konuşmalarında BM’yi ve DEAŞ’ı ordusuna saldırmakla suçlayarak, “İran Devrim Muhafızları’ndan yedi kişi öldürüldü. Aralarında stratejik Başkomutanları Hüseyin Gamyi’de bulunuyor” dedi.

Uluslararası Koalisyon’un bu operasyonları reddetmesine rağmen, Stratejik İşler Doğu Enstitüsü Başkanı Dr. Nadir Sami Amerikalıların bunu tekit ettiğini söylüyor. Sami, “Birkaç gün önce, Amerika Savunma Bakanı ve İstihbarat Bakanı (CIA) onların yanına uğramış, daha sonra Tahran, Şam ve Beyrut’un birbirine bağlanmasını Washington reddetmişti” diyerek, kendilerinin ise sürekli sınırda bulunduklarını ifade etti.

Seyyid Şuheda Tugayı pazartesi gecesi geç saatlerde yaptığı bir açıklamada, ABD’nin akıllı füzelerle askerlerini vurmakla suçlayarak, “Asla unutmayacağımız bu işin arkasında ABD ordusunun olduğunu biliyoruz” dedi.

Öte yandan İran, Devrim Muhafızları’ndan albay rütbeli bir askerin, DEAŞ’tan öldürüldüğünü itiraf etti.

Kuzey İran’daki Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü’nün koordinasyon işleri yardımcısı Albay Abbas Bayrami, Albay Mürteza Hüseyn Bevr Şalmani’nin önemli bir istişare esnasında öldürüldüğünü belirtti. İran Fars haber ajansları, Suriye ve Irak sınırındaki Haşdi Şabi ile girilen çatışmalar esnasında, İranlı müsteşarın Tenif yakınlarındaki el-Cumune kasabasında radikal gruplarca esir alındığını bildirdi. Kaynaklar operasyonlar ve Irak’ta çalışmalarını sürdüren Haşdi Şabi milisleri içerisindeki askeri müsteşar hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

İbadi’nin tutumu

İbadi düzenlediği basın toplantısında: “Uluslararası Koalisyon Güçleri, Irak hükümetinin onayı olmadan hava saldırısı düzenleyemez” dedi. Başkan yardımcısı Nuri el-Maliki’nin olaylar arkasında olduğunu belirterek acil soruşturma açmaya çağırdı.

Maliki ofisinde yaptığı açıklamada, “Irak-Suriye sınırı içerisinde koalisyon güçlerinin saldırısı sonucu, savaşçılarımız şehit oldu. Bu acı olaydan dolayı size, Irak halkına, Haşdi Şabi’ye ve İslami direnişe en içten baş sağlığı diliyorum. Acil olarak soruşturmaya ve bu korkunç katliamı kimin gerçekleştirdiğini araştırmak için bir komisyon kurulmasına çağırıyorum” dedi.

Koalisyon Güçleri ve Amerika Savunma Bakanlığı’nın saldırıyı yalanlasa da, ABD’li sorumlular İranlı Haşdi Şabi milislerinin Irak’a yaklaştırılmaması gerektiğini belirtiyorlardı. Aynı şekilde Irak Başbakanı Haydar İbadi de her fırsatta Haşdi Şabi örgütünün DEAŞ’le mücadele etmek amacıyla Irak topraklarına girmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getiriyordu.

Haşdi Şabi sözcüsü Ahmed Esed yaptığı basın açıklamasında, “ABD’nin vurduğuna dair şu ana kadar elimizde net bir delil yok. Süren araştırmada saldırının içeriden mi yoksa Suriye tarafından mı yapıldığı öğrenilmeye çalışılıyor. Bilindiği üzere Suriye tarafı, ortak çöl bölgesidir” dedi.