Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Türkiye’den Katar’a karayolu üzerinden ihracat | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Türkiye Katar’la karayolu üzerinden daha hızlı, daha ucuz ve sürdürülebilir ticaret yapmak için İran’la birlikte ortak adımlar atmaya başladı. Türkiye, Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki krizden sonra ihracatını yarıdan fazla arttırdı.

Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği temsilcileri ile bir araya geldiği toplantıda, geçtiğimiz cumartesi günü Tahran’da İran ve Katarlı mevkidaşları ile İran üzerinden Katar’a ihracat yapmak için açılacak bir karayolu anlaşması yaptıklarını söyledi. Türkiye, İran ve Katar’dan teknik heyetlerin önümüzdeki hafta yapılacak olan planları tartışmak üzere bir araya gelecekleri belirtildi.

Tahran’daki Türkiye, İran ve Katar’ın bir araya geldiği üçlü zirvede, bu ülkeler arasındaki ekonomik, ticari ve ticari sevkiyat işlemlerindeki iş birliği ve ilişkiler görüşüldü. Bu bağlamda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi şunları söyledi, “Ekonomik, ticari ve özellikle ticari sevkiyat işlemleri konusu ve Katar’a karayolu üzerinden daha ucuz bir şekilde ihracat yapabilmenin yollarını konuştuk” dedi.

Zeybekçi, Tahran’daki temasları sırasında, ürünlerin kargo uçakları ile gönderilmesinin sürdürülebilir olmadığını belirtmiş, yalnızca taze süt ve taze tavuğun uçaklarla gönderileceğini ve diğer mallar için Katar’a karayolu üzerinden dış ticaret için alternatif yollar araştırıldığını ve bunun en kolayının İran üzerinden olacağını belirtmişti.

Türkiye, Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki krizden büyük kazanç elde etti. Bu krizden daha fazla çıkar sağlayabilmenin yollarını arıyor. Türkiye geçtiğimiz haziran, mayıs ayına göre Katar’a yaptığı ihracat hacmini yaklaşık yüzde 51.5 oranında artırdı. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre bu ay ki ihracatın 53.5 milyon dolara ulaşması bekleniyor.

Türkiye Katar’a gönderilen çoğu gıda maddesi, meyve, sebze, hayvansal ürünler ve sudan oluşan ticaret mallarının karşılığında nakit dolar almayı öngördü. Bakan Zeybekçi’nin temmuz ayında belirttiği üzere, Türkiye’nin Katar’a bir aydan kısa bir süre içerisinde, dünyanın en büyük sevkiyat hacmine ulaşarak günlük ihtiyaçların karşılanması için 221 kargo uçağı, 16 tır ve bir gemi göndererek, büyük bir ihracat işlemi gerçekleştirdi. Türkiye krizin bitiminden sonrada Katar’daki konumunu koruyarak ihracatı sürdürmeyi ve tam olarak istifade etmeyi hedefliyor. Bakan Zeybekçi, Tahran’daki görüşmeden bir gün önce, iki gün boyunca İzmir ve İstanbul’da Katarlı mevkidaşı ve Katarlı işadamlarından oluşan heyetle bir araya geldiği toplantıda şunları söyledi, “Dört Arap ülkesinin boykotu ile karşı karşıya kalan Katar’ın ihtiyaçlarını karşılayabiliriz. Katar’ın ihtiyaçlarını sadece burada üreterek hazır göndererek değil, tüm günlük ihtiyaçların üretimine burada başlayıp orada devam ederek” dedi.

Safi Derince Liman İşletmeciliği AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Safi, önümüzdeki kasım ayından itibaren Kocaeli Derince Limanı ile Doha Hamad Limanı arasında karşılıklı ticari gemi seferlerinin başlatılması için, doğrudan bir hat kurulacağını duyurdu. Safi, İzmir’deki Katarlı ve Türk temsilcilerle yapılan toplantının ardından, Katarlı Charlotte Trading and Contracting şirketiyle malların taşınması için Kocaeli Derince Limanı ile Doha Hamad Limanı arasında yeni bir deniz hattının devreye sokulması ve seferlerin başlatılması konusunda anlaştıklarını ifade etti. Özellikle, yaklaşan 2022 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olan Katar’ın, isteklerinin artabileceğine dikkat çeken Safi, Derince ve Hamad limanları arasında açılacak olan yeni hatla haftada 3 sefer yapılacağını vurgulayarak, “İki liman arasında 8 ila 10 gün arasında mal taşımayı planlıyoruz” dedi.