Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rusya’dan rejime havadan ilk askeri yardım | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suriye rejim güçleri, Rusya’dan aldığı hava desteğiyle Suriye’deki savaşının başlangıcından beri ilk defa el-Badiye bölgesindeki DEAŞ saflarının arkasına havadan asker indirerek bazı küçük köyleri ele geçirdi.

Bu havadan asker indirme operasyonu, DEAŞ saflarının arkasına sarktıktan sonra bölgede ilerleyen güçlerin bir araya gelmesini kolaylaştırmayı hedeflerken ABD güçlerinin daha önceden bölgede gerçekleştirdiği asker indirme operasyonlarından farklıydı. Muhalif kaynaklar Şark’ul-Avsat’a yaptığı açıklamada. “Bu gerçekleştirilen operasyonlardaki hedef DEAŞ’ın el-Badiye’deki bölgelerinin ele geçirilmesi değil, bunun kolaylaştırılması” ifadeleri yer aldı.

Bu operasyon, DEAŞ’ın saldırıları sonucu rejime ve müttefiklerine bağlı birçok askerin öldüğü şiddetli çatışmalardan sonra gerçekleşti. Suriye rejimine bağlı kaynakların aktardığına göre rejim güçleri, DEAŞ mevzilerinin 20 km arkasına, Humus ve Rakka arasındaki sınır bölgesinde bulunan el-Kedir bölgesine gece asker indirdi. Rejime bağlı kaynaklar; askerlerin bu yöndeki 21 km’lik ilerleyişini güvenli hale getirildiğini, Mekmen ve el-Kedir bölgelerinin el geçirildiğini, Rakka’ya doğru 12 km’lik bir ilerleyiş gerçekleştirildiğini ve birçok köyün kontrol altına alındığı aktardı.

Asker indirilmesi, DEAŞ’ın Humus kentinin kuzeydoğusundaki kırsalda köşeye kıstırılmasını kolaylaştırdı. Öyle ki bölgede şiddetli çatışmalar yaşanırken Rus uçakları ve helikopterleri yoğun bir şekilde DEAŞ mevzilerini bombalıyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Müdürü Rami Abdurrahman, DEAŞ saflarının arkasına asker indirilmesinin rejim güçleriyle, Rakka ve Deyrizor’un idari sınırları ve es-Sukhna bölgesinde bulunan diğer rejim militanları ile arasındaki mesafenin azaltılmasına yardımcı olduğunu belirtti.

Abdurrahman Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, rejimin Rakka’nın güney kırsalından kuzeyindeki el-Koum köyüne kadar olan bütün köyleri ele geçirdiğini belirterek, havadan asker indirilmesinin rejimin Rakka’nın güneyinden ve batısından merkezine doğru önemli bir ilerleme kaydetmesini katkıda bulunduğunu ifade etti.

Gözlemevinin aktardığı bilgilere göre, Rakka ve Deyrizor’un idari sınırlarının yakınlarında havadan asker indirilmesi sonucunda 25 DEAŞ militanı öldürüldü. Abdurrahman, Deyrizor kentini radikallerden boşaltılması için başlatılacak olan geniş kapsamlı saldırıya hazırlık olarak el-Badiye bölgesine gerçekleştirilen operasyon çerçevesinde, Rusya’nın hava desteğiyle 4 helikopterin rejime bağlı onlarca militanı bölgeye indirdiğini dile getirirken rejim ve rejim yanlısı güçlerden en az altı askerin öldüğünü söyledi.
Bu havadan asker indirme operasyonu, 2011 yılında patlak veren Suriye savaşının başından bu yana rejim güçlerinin bu türde gerçekleştirdiği ilk operasyon olduğu gibi DEAŞ’a karşı gerçekleştirdiği ilk asker indirme operasyonudur. Bundan önce ABD güçleri ve müttefikleri 2014 yılından bu yana Suriye’de 4 defa asker indirme operasyonu gerçekleştirirken, bu operasyonlar sayesinde DEAŞ mevzileri belirlenmiş, DEAŞ örgütüne yapılan operasyonları kolaylaştırmıştı. Bu operasyon sonucunda birçok radikal bölgeden sürülürken birçoğu da öldürülmüştü. Bölgeden sürülenler arasında DEAŞ’ın Deyrizor’daki komutanı Ebu Seyyaf ile eşi de bulunuyor. Ancak el-Badiye’de gerçekleştirdiği bu operasyonları işleyişi açısından ABD’nin operasyonlarından farklılık arz ediyor. Muhalif Abdünnasır el-Ayid’in aktardığına göre, rejimin asker indirme operasyonunu boş bölgelerde gerçekleştiriyor.

El-Ayid rejim güçlerinin, imkânlarının yetmemesinden dolayı sıcak çatışmaların olduğu alanlara ve DEAŞ’a ait bölgelere asker indiremediklerini, bu sebeple DEAŞ’ın merkezlerinden uzak ve boş olan bölgelere, düşman saflarını bozmak ve militanları iki taraftan kuşatmak için asker indirdiklerini söyledi. Bu operasyonun rejimin kayıplarını azaltacağını, çölden ilerlemenin kayıpların ve maliyetin azaltılması için basit bir taktik olduğunu belirtti.

Suriye rejim güçleri, Rusya’nın verdiği destekle mayıs ayından beri 90 km²lik el-Badiye bölgesini ele geçirmek için geniş çaplı bir askeri harekât gerçekleştiriyor.

DEAŞ militanları sadece, Humus’un doğu kırsalındaki 10 küsur köyde bulunuyor.

El-Badiye savaşlarının yanında rejim ordusu, Rakka’nın güney kırsalında ABD’nin, DEAŞ’ın Suriye’deki en önemli merkezlerinden Rakka’yı radikallerden kurtarması için desteklediği SDG’den ayrı olarak DEAŞ örgütüne karşı askeri operasyonlar düzenliyor.

Rejim ordusu gerçekleştirdiği bu operasyonlarla kente üç ayrı bölgeden: Rakka’nın güneyinden, el-Badiye’nin güneyindeki es-Sukhna kentinden ve sınır bölgesinin güneybatısından bölgeye girerek Deyrizor’u DEAŞ’tan geri almayı hedefliyor.