Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Suudi Havayolları Katarlı hacılar için Katar’a uçak seferleri başlattı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suudi Arabistan Sivil Havacılık Genel Kurumu, Kral Selman bin Abdulziz’in hac ibadetlerinin yerine getirmek isteyen Katarlı hacı adaylarının Doha Havaalanı’ndan Cidde Havaalanı’na nakillerinin kolaylaştırılması için verdiği emirler doğrultusunda bir açıklama yaptı. Buna göre, Suudi Arabistan Havayolları’na bağlı uçaklar Katarlı hacı adaylarının Doha’dan Cidde’ye nakli için 7 sefer düzenlenecek.

Suudi Arabistan Sivil Havacılık Genel Kurulu Başkanı Abdulhakim el-Temimi Şarku’l-Avsat’a yaptığı açıklamada, Sivil Havacılık ve Suudi Arabistan Havayolları arasında verilen emirlerin yerine getirilmesi konusunda tam bir koordinasyonun olduğunu söyledi. Suudi Havayolları’nın Katarlı hacı adaylarının Doha’dan alınıp Suudi Arabistan topraklarına getirilmesi için Katar hava sahasını kullanma konusundan gerekli tüm prosedürlerin tamamlanmasını beklediklerini açıkladı. el-Temimi, “Katar hava sahasına girme talebi konusunda gerekli prosedürleri tamamlama aşamasındayız. Şu an taleplerimize kabul veya ret şeklinde bir yanıt vermelerini bekliyoruz” dedi.

Suudi Arabistan Sivil Havacılık Genel Kurumu Hava Taşımacılığı Genel Müdürü Mühendis Muhammed el-Uteybi, akşam saatlerinde Suudi Arabistan Havayollarının, Katarlı hacıların Doha’dan Cidde’deki Uluslararası Kral Abdulaziz Havaalanı’na getirilmesi için, Boening 777-300 tipi uçaklarla 7 sefer düzenleyeceğini duyurdu. 22-25 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek uçuşların dönüş tarihinin 5 Eylül olduğu belirtildi.

4 ülkenin terörle mücadele kapsamında Katar’ı boykot kararı almasının ardından, Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır’ın tüm havacılık şirketleri Katar seferlerini iptal etti. Katar Havayolları ve Katar şirketlerinin de bu ülkelere uçuşları yasaklanmıştı. Ancak daha sonra yalnızca acil durumlar için deniz üzerinden 9 acil durum güzergâhı açıldı.

Önceki gün, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın karşıladığı Şeyh Abdullah bin Ali Âl Sani arabuluculuk için Cidde’ye gelmişti. Görüşme sonrasında Kral Selman bin Abdulaziz, hac ibadetlerini yerine getirmek için karayoluyla Suudi Arabistan topraklarına girmek isteyen Katarlı hacı adaylarının Selva Sınır Kapısı’ndan hiçbir elektronik izin almadan girişlerine izin verilmesi için talimat verdi. Daha önce Katarlı hacı adaylarının yalnızca Kral Fahd Uluslararası Havalimanı ile El-Ahsa Uluslararası Havalimanı’ndan giriş yapmalarına izin verilmişti. Kral Selman ayrıca, Katarlı hacı adaylarının getirilmesi için Suudi Havayolları’na ait özel uçakların Doha Havaalanı’na gönderilmesi talimatını verdi. Katarlı hacılar ve umre ziyaretçilerinin tüm masraflarını karşılanacağı belirtildi.

Suudi Arabistan Sivil Havacılık Genel Kurulu Başkanlığı tarafından Dammam’daki Uluslararası Kral Fahd Havaalanı ve Uluslararası el-Ahsa Havaalanı müdürlüğüne, “Kral Selman’ın emirleri doğrultusunda, Katarlı kardeşlerine en iyi hizmetin sunulması” direktiflerini gönderdi. Bu direktifler Cidde’deki Uluslararası Kral Abdulaziz Havaalanı ve Medine’deki Emir Muhammed bin Abdulaziz Havaalanı müdürlüklerine de gönderildi. Ayrıca kurumun açıklamasında, tüm engellerin aşılması için çaba harcayan Suudi liderlere teşekkür ve takdirlerini sundukları belirtildi.