Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Arar Sınır Kapısı Iraklı hacı adaylarını karşılıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suudi Arabistan ve Irak halkı, 27 yıllık uzun bir aradan sonra açılan ve iki ülke arasındaki iletişimi sağlayan Arar Sınır Kapısı’nın gelecek zamanlarda da açık olmasını umuyor. Bağdat’taki Suudi Büyükelçiliği Sekreteri Abdülaziz el-Şammari, “Arar’ın yeniden açılacak olması, iki halka birbirlerine sarılmaları gerektiği yönünde büyük bir mesaj veriyor. Biz komşuyuz. Aramızdaki tarih, Araplık ve kanbağı ilerleyen zamanlarda iki ülke ilişkileri tarihinde ayrıcalıklı olacaktır” dedi.

Şarku’l-Avsat, Suudi Arabistan-Irak sınırındaki sınır kapısının yeniden açılması ile birlikte Iraklı hacıların karşılanmasını yakından takip etti.

Sınıra doğru yola çıkılıyor!

Mekke saatiyle sabah 11 sularında Arar şehrinden çıkarak, sınır muhafızları eşliğinde şehre 60 km uzaklıktaki Arar Sınır Kapısı’na doğru yola koyulduk. Yolculuk yaklaşık yarım saat sürdü. Ardından iki ülke arasındaki son sınır merkezine ulaşmadan önce sınır muhafızları kontrolündeki 2 kontrol noktasında aramadan geçtik.

Iraklı hacıların gelişi!

Suudi Arabistan Pasaport İdaresi’nde çalışan bir yetkilinin belirttiğine göre, günlük olarak yaklaşık 50 otobüsle 1200 Iraklı hacı Arar Sınır Kapısı’na ulaşıyor.

Pasaport İdaresi’nde çalışanlardan biri, hacıların ana merkezdeki işlemlerinden önce kontrol noktasında vize kontrollerinin yapıldığını belirtti.

Sağlık merkezi!

Suudi Arabistan yetkili makamları, Arar Sınır Kapısı’nda Iraklı hacılar için sağlık hizmetleri amacıyla bir merkez tahsis etti. Merkez, 50 yatak kapasiteli olmakla beraber acil vakalara da bakılmasına olanak sağlayan bir hastane konumunda.

Iraklı hacıların birçoğu özellikle de kronik hastalıkları bulunan yaşlı hacılar, sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor. Ayrıca muayene ve tıbbi bakımların beraberinde ücretsiz ilaçlar da veriliyor.

55 yaşındaki Iraklı hacı Muhammed İdris, Şarku’l-Avsat’a yaptığı açıklamada, Suudiler tarafından saygın bir şekilde karşılandıklarını, ilaç ve yemek gibi ihtiyaçları olan her şeyin sağlandığını belirtti.

Bağdat’taki Suudi Büyükelçiliği Sekreteri ve Riyad’daki Irak Büyükelçisi, Arar Sınır Kapısı’nda bulunan sağlık merkezindeki tur sırasında, Ummu Abdul Celil adında tekerlekli sandalyedeki yaşlı hacı tarafından durduruluyor. Celil, Iraklı 5 şehidin annesi olduğunu söylüyor ve kendilerine sağlanılan bütün kolaylıklar ve hizmetler için Kral Selman’a doğrudan teşekkür etmek istediğini belirtiyor.

Pasaport işlemleri!

Suudi Arabistan Pasaport İdaresi, Iraklı hacıların karşılanması ve tüm prosedürlerin kolayla bitirilmesi için büyük bir klimalı salon tahsis etti. Ayrıca Pasaport İdaresi Genel Müdürü Tümgeneral Süleyman el-Yahya ve beraberindeki Suudlu ve Iraklı görevliler, rutin ziyaretleriyle pasaport işlemleri ve hacıların ihtiyaçlarıyla yakından ilgilendiler.

Hac Bakanlığı Ofisi!

Hacılar, pasaport ve gümrük işlemlerini tamamladıktan sonra, Arar şehrine girmeden önce son nokta olan Hac Bakanlığı Ofisi’ne gönderiliyor. Burada karşılandıktan sonra hazırlanmış yemekleri yiyerek evrak ve diğer prosedürlerin teslimini bitiriyorlar. Hacılar ardından, kendileri için özel tahsis edilmiş Suudlu ekipler aracılığıyla, klimalı çadırlara götürülüyor.

Arar Sınır Kapısı daimi olarak açıldı!

Irak’ın Suudi Arabistan Büyükelçisi Rushdie el-Ani’nin belirttiğine göre, Arar Sınır Kapısı, bu yıl hac sezonu sonrasında iki taraflı olarak kalıcı bir şekilde açık olacak. Sınır kapısı için siyasi bir kararın alındığını belirten el-Ani, “Şu an altı yapı ve güvenlik bakımından teknik düzenlemeler yapılıyor. Hac sezonu bittikten sonra Arar Sınır Kapısı açık olmaya devam edecek” şeklinde konuştu.