Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Esed’ten Rusya, İran ve Hizbullah’a teşekkür | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, savaşın devam ettiği yıllar boyunca Suriye’yi destekledikleri için Rusya, İran ve Hizbullah’a teşekkür etti.

Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı Konferansı’nın açılışında konuşan Esed, İran, Rusya ve Hizbullah’tan gelen doğrudan askeri destek ile alanda etkin şekilde ilerledikleri söylerken, “Suriye tarih boyunca bir hedefti, bu hedefi kontrol altına alan, Ortadoğu’daki kararlarda büyük güç sahibi olacak” dedi.

Esed, altı buçuk yıldır süren iç savaşın sonrasında zafer işaretlerine rağmen kendisini desteklemeyen batıyı şu sözlerle eleştirdi, “Batı projesinin başarısızlığı hakkında konuşmak, kazandığımız anlamına gelmiyor, savaş devam ediyor ve zafer işaretleri var.”

Esed, kendine bağlı kuvvetlerdeki en iyi gençleri kaybetmesine ve savaş süresince Suriye’nin altyapısına verilen zarara rağmen, Suriye’nin uyumlu ve sağlıklı bir toplum kazandığını söyledi.

Muhalifleri ‘pislik’ diye nitelendiren Esed, “Suriye’de başarılı olan devrim, ordunun teröristlere karşı ve halkın, hainlere karşı devrimidir. Ama muhalifleri devrimciler diye tanımlayanlara gelince, onları pislikten daha iyi tanımlayan bir şey yok” dedi.

Esed, batıyı “Bukalemun gibi konumuna göre cildini değiştiriyor” diye tanımlayarak, “Bazı devletler terör örgütleri ile ilişkilerini kesmeden, Suriye’de büyükelçiliklerini yeniden açamayacaklar, bu ülkelerle herhangi bir siyasi, askeri, güvenlik işbirliği olmayacak” dedi.

Mart 2011’de Suriye rejimine karşı düzenlenen protesto hareketinin patlak vermesinin ardından, ABD ve çok sayıda Batılı ülke, Şam ile diplomatik ilişkileri kesmiş ve Suriye’deki durum 330 binden fazla kişinin öldürüldüğü silahlı bir çatışmaya dönüşmüştü.

Önümüzdeki süreçte müttefiklerle iş birliği içinde, terörle mücadeleye devam edeceklerini kaydeden Esed, ulusal uzlaşma çabalarına da devam edeceklerini, dış ülkelerle ekonomi ve ticari fırsatların pekiştirileceğini de ifade etti.

Şam, muhalif grupların savaşçılarını ‘terörist’ olarak nitelendiriyor ve onlara ‘cihadçılar’ diyor.

Esad, “Suriye ekonomisi, yavaş ama toparlanma aşamasına girdi. Suriye düşündükleri gibi yalnız değildir” dedi.