Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Riyad Katarlı hacıları karşılamaya hazır, Doha oyalanıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Katar sessizliği, Suudi Arabistan seferlerini engelledi. Şarku’l-Avsat’a, “İzin verilmesi durumunda uçakları hareket ettirmeye hazırdık.”

Katarlı yetkililer, Doha Havaalanı’ndan Cidde’deki Uluslararası Melik bin Abdulaziz Havayolları aracılığıyla Hac vazifesini yerine getirmek isteyen vatandaşları konusundaki ümidini kesti. Bu olay, sivil havacılık yetkililerinin Suudi Arabistan Havayolları’nın hacıları almak için iniş yapma iznine cevap vermede gecikmesiyle gerçekleşti.

Şeyh Abdullah bin Ali Al Sani’nin arabuluculuğuna cevaben; Kral Selman tarafından gelen direktifler doğrultusunda Suudi Arabistan Havayolları, 22-25 Ağustos tarihleri arasında Katarlı hacıları almak için “Boeing 300-777” tipi uçakla 7 sefer düzenleyeceğini açıklamış; sivil havacılık yetkililerinden hava sahasının üzerinden uçmak ve iniş izni almak için daha önceden başvuru gerçekleştirmişti.

Suudi Arabistan Havayolları Genel Müdürlüğü adına konuşan müdür Salih el-Casir, önceden iniş izni için başvurulmasına rağmen Katarlı yetkililerin uçakların inmesine izin vermediği için seferlerin düzenlenemediğini söyledi ve kurum adına özür diledi.

Katar’ın bu hamlesi, ülkede derin bir öfkeyle karşılandı. Katar arabulucusu Şeyh Abdullah bin Ali al-Sani’nin Twitter üzerinden yaptığı açkılamada, Doha yetkililerinin, vatandaşlarının Hac vazifesini kolaylaştırmak adına iş birliği yapmasını umarak, Katarlı hacıların Suudi Arabistan’a ait uçaklarla Doha’dan alınıp kutsal topraklara getirilmesinin engellenmesi konusundaki üzüntülerini dile getirdi. Suudi Arabistan topraklarına kara yoluyla ve Dammam ile Ahsa’dan Cidde’ye havayolları ile girişin hala mümkün olduğunu ifade etti.

Suudi Kraliyet Mahkemesi Danışmanı ve Çalışma ve Medya İşleri Merkezi Genel Sekreteri Suud al-Kahtani Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Dünyanın hangi yerinden olursa olsun Katarlı hacıların Hac vazifesini yerine getirmek için Suudi topraklarına giriş yapacağını ifade ederek, iki ülke arasındaki kara sınır kapılarının Katarlı hacıları karşılamak ve Ahsa ile Dammam Havayolları aracılığıyla kutsal topraklara ulaştırmak için açık olduğunu belirtti.

Diğer yandan Suudi Havayolları yetkilileri Şarku’l-Avsat’a, “Katarlı yetkililer iniş iznine cevap vermiş olsaydı, ulusal nakil uçakları Doha Havalimanı’na inmeye hazırdı” açıklamasını yaptı. Yetkililer, “Top, Katarlı yetkililerin sahasındaydı. Biz olumlu bir cevap gelmesi durumunda uçakları hareket ettirmek için hazır bekliyorduk. Ancak görünen o ki Doha, oyunu gecikmeli oynamayı seviyor” dediler.

Suudi Arabistan’ın Katarlı hacıları Doha’dan kutsal topraklara ulaştırması için tahsis ettiği uçakların, henüz teslim edilmemiş modern uçaklar olduğuna işaret ediliyor. İşçi sınıfı için 30, yolcu için 351 koltuk kapasitesi olan uçaklar, tek bir seferde 381 hacıyı taşıyabiliyor. Katar’a boykot uygulanmadan önce; hac adaylarının sayısı 2 bin 400 iken, Kral Selman’ın emriyle Kutsal Topraklar’a gelmeleri için kolaylık sağlanan Katarlı hacı adaylarının sayısı 2 bin 667’ye yükseldi.