Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Radikaller Filipin’de 9 kişiyi öldürdü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Filipin’de radikaller tarafından gerçekleştirilen saldırıda 9 kişi öldü 10 kişi de yaraladı. Polis, radikallerin kadın ve çocukların uyuduğu sırada evleri yaktığını söyledi.

Yerel polis, Fransız Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, fidye için insan kaçıran Ebu Seyyaf terör örgütünün yaklaşık 60 militanının ülkenin güneyinde bulunan Basilan adasındaki sığınaklarına girerek etrafa ateş açmaya başladıklarını belirtti.

Polis, “Bu korkak bir terör saldırısıdır. Askerlerimiz onlarla 45 dk çatıştıktan sonra sayımızı ve gücümüzü fark edince geri çekildiler. Üzücü olan ise terör saldırısı gerçekleştiği vakit evde uyuyan kadın ve çocukların bu olaydan etkilenmesi” dedi.

Ebu Seyyaf grubu, 90’lı yıllarda el-Kaide’nin yardımıyla kurulmuş silahlı bir örgüttür. Bu gruplardan Basilan bölgesini kendisine merkez edinmiş olanı DEAŞ’a biat ettiğini açıklamıştı.

Filipinler’de ABD tarafından desteklenen askeri operasyon başarılı olmamış, 700’den fazla kişinin ölmesine ve silahlı militanların ele geçirdiği Maravi bölgesinden yaklaşık 400 bin kişinin göç etmesine sebep olmuştu.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, terörist tehdidinin önüne geçmek için Basilan da dâhil olmak üzere ülkenin güneyinin üçte birinde sıkıyönetim ilan edildiğini açıklamıştı. Yerel Polis Şefi, pazartesi günü gerçekleştirilen saldırıdan sonra korkuya kapılan halkın bölgeyi terk ettiğini, devletin de bölgenin güvenliğini sağlamak için bölgeye takviye askeri birlikler gönderdiğini söyledi.

Malezya ve Filipinler arasındaki adalarda 1991’den bu yana faaliyet gösteren Ebu Seyyaf terör örgütü, şiddet ve rehin alma eylemleriyle tanınıyor. Örgüt, Mindanao ve Sulu’da bağımsız devlet kurmak amacıyla Filipinler’in güneyinde şiddete başvuruyor.

Duterte, geçtimiz yıl ağustos ayında 18 yaşındaki bir rehinenin öldürülmesinin ardından orduya Ebu Seyyaf’ı ‘bitirmesi’ için emir vermişti.