Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Kuzey Kore krizine karşı; Tokyo, Washington ve Moskova’dan ortak adım | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kuzey Kore’nin, ABD’nin Guam adasını füzelerle vurma tehditleri devam ediyor. Günler öncesinden saldırı vizyonunu içeren video yayınları yapması özellikle Japonya, Güney Kore ve Rusya gibi komşularında endişe ve kaygıları arttırdı.

Pyongyang, daha sonra planlarından vazgeçmiş ve ABD Başkanı tarafından ‘akıllıca bir karar’ diye nitelendirilerek övülmüştü.

Tokyo, Washington ve Moskova, Kuzey Kore’den gelebilecek herhangi bir beklenmedik hareket için hazırlıklı olmaya yönelik eş zamanlı adım attı.

Japonya Kara Kuvvetleri, Fuji dağında üç gün boyunca sürecek olan yıllık tatbikatlarına başladı.

Kara Kuvvetleri’ne göre, Tokyo’nun yaklaşık 80 kilometre batısındaki ünlü yanardağın civarında yer alan tatbikat bölgesinde yaklaşık 2 bin 400 asker, helikopter, tank ve diğer silahlar konuşlandırıldı.

Japonya Genelkurmay Başkanı, bu tatbikatların üçüncü bir ülkenin Japon adalarına saldırmasına karşı hazırlık olduğunu dile getirdiği açıklamasında, “Çin’in güney ve doğu denizlerindeki statükoyu değiştirme girişimi veya Kuzey Kore’nin balistik füze ve nükleer silahları geliştirmesi gibi birçok sorun ve endişeleri arttıran faktörler var. Ülkemizin güvenliğine yönelik tehditler artıyor” dedi.

Ayrıca, ABD ve Japon silahlı kuvvetleri, Japonya’nın kuzeyinde yer alan Hokkaido adasında ortak tatbikat düzenliyor.

Moskova’da ise, Rusya Savunma Bakanlığı, nükleer silah taşıyabilen stratejik bombardıman uçaklarının Pasifik Okyanusu, Japonya Denizi, Sarı Deniz ve Doğu Çin Denizi’ne uçtuğunu, Japonya ve Güney Kore’nin kendilerine eşlik edecek uçaklar gönderdiğini duyurdu.

Rusya, Pyongyang’ın nükleer füze programının bir sonucu olarak artan Kore Yarımadası gerginliği konusundaki endişelerini defalarca dile getirmiş, Japonya’nın ABD füze sistemini topraklarında konuşlandırılması ile ilgili planlarından şikayet etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Japonya’nın kendi topraklarında ABD füze savunma sistemlerini konuşlandırma planının, bölgedeki füze tehdidinin boyutuyla uyuşmadığını açıklamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Moskova’nın Japonya’nın, Kuzey Kore’nin olası füze tehditlerine karşı Amerika’nın füze savunma sistemini topraklarında kurma olasılığı konusunda derin kaygılarını dile getirdi.

Öte yandan, Washington, Kuzey Kore tarafından tehdit edilen Batı Pasifik’i izleme kabiliyetini güçlendirmek için, Mikronezya’daki Palau adalarında radar sistemlerinin kurulacağını duyurdu.

ABD Savunma Bakanlığı ve Palau hükümeti, yaptığı açıklamada, radarların yerlerini kesinleştirdiklerini açıkladılar.

22 bin kişilik bir nüfusa sahip olan Palau, 1994 yılından beri bağımsız, ancak ABD ile yakın bağlara sahip. Palau’nun bir ordusu yok ve ABD ile imzalanan bir anlaşma çerçevesinde, ABD Palau’nun savunmasından sorumlu, ancak ordu birliklerini orada konuşlandırmıyor.

Palau takımadaları, Kuzey Kore’nin füzeleri göndermekle tehdit ettiği ABD’nin Guam adasının bin 300 kilometre güneybatısında yer alıyor.

Ortak açıklamaya göre, ABD, Kuzey Kore ile yaşanan krizden önce 18 Temmuz’da Palau’da radar kurulmasını önermişti.