Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Özgür Suriye Ordusu güneyde ateşkes arayışında | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Amman Ateşkes İzleme Merkezi, Suriye’nin güneyinde Ürdün, Rusya ve ABD temsilcileriyle ortak çalışmalara başladı.

Ürdün, Rusya ve ABD, Suriye’nin güneyinde tırmanan gerginliğin kontrol altına alınması ve ateşkesin güçlendirilmesi amacıyla Amman’da 7 Temmuz’da imzalanan ateşkes anlaşmasına destek verilmesi kapsamında, ateşkesi destekleme merkezi kurulmasını onayladı.

Suriye’nin güneyindeki muhalif grupların liderleri, Amman’daki yoğun tartışmalar ve 10 günden fazla süren oturumlardan sonra Suriye’ye geri döndü.

İsmini vermek istemeyen bir kaynak, ABD ve Ürdün ile yapılan görüşmelerin, gelecekte İran ve Esed rejiminin de kabul edeceği anlaşmalara varılmasını sağladığını ifade etti. Bu görüşmeler bütün taraflar için bağlayıcı değil. Yeni Suriye için yapılacak uluslararası müzakerelerde, yetkililerin Suriye’deki doğal durumlar için toplantı düzenleyecek olması bu durumu gösteriyor.

Aralarında rejim güçleri, İran milisleri, Lübnan Hizbullahı’nın örgüt üyeleri ve güney cephesindeki muhaliflerin de bulunduğu, Suriye’nin güneyindeki, Süveyde, Dera ve Kuneytra bölgelerini kapsayan ateşkes anlaşması 11 Temmuz’da yürürlüğe girmişti.

Kaynak, anlaşmaya varılmasından çok fikirlerin ve tezlerin sunulmasına yoğunlaşılan toplatıda, mezhepçi milislerin geri çekilmesi, özgür seçimler, devletin demokrasisi ve sınırların güvenliğinin esas alındığı siyasi çözümleri gibi fikirlerin dile getirildiğini belirtti. “Özellikle Ürdün ve Amerika’daki kardeşlerimizle birçok konuda görüş birliğinde olduğumuzu gördük’ ifadelerini kullandı.

Suriye krizini çözmek için yapılan toplantılar sadece güneyi değil, tüm Suriye topraklarını kapsıyor. Ancak, İran ve rejim arasındaki anlaşmazlık ve Rusya’nın kendi görüşlerini kabul ettirememesi, bu toplantıları işlevsiz hale getiriyor.