Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Roma’da polisler mültecilerle çatıştı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Roma’da İtalyan polisi ile kaldıkları bir binadan polis zoru ile çıkarılan mülteciler arasında çatışma çıktı. Çatışma, polisin orantısız güç kullandığı iddiası ile siyasi bir tartışmanın odağı haline geldi.

Mülteciler, ellerindeki sopalarla polislere direnmeye çalıştılar. Minderler, ters çevrilmiş çöp kutuları ve kırık plastik sandalyeler Roma’nın İndipenza Meydanı’na dağıldı.

Yaklaşık 5 yıldır işgal ettikleri binadan polis zoruyla çıkartılan 800 civarındaki mülteci arasından 100 kişi, cumartesi gününden beri İndipenza Meydanı’nda yaşıyor.

Çatışmalar sırasında mültecilerin bir binanın üzerine, İtalyanca; ‘Biz mülteciyiz ve terörist değiliz’ yazılı örtü asması dikkat çekti.

Polis, mültecilerin kendilerine sağlanan bir sığınma evinde kalmayı reddettiklerini ve yanlarında gaz bidonları taşıdıklarını açıkladı. Mültecilerden bazıları, taşlar ve şişelerle polislere saldırdı. Polis biber gazı sıkarak saldırıları engellemeye çalıştı. Çıkan olaylarda 2 kişi gözaltına alındı.

Sınır Tanımayan Doktorlar, 13 mülteciye ilk yardım sağladıklarını açıkladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve bazı sol parti üyeleri, polisin durumu ele alış tarzını eleştirerek orantısız güç kullandığını söyledi. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Avrupa Müdür Yardımcısı Judith Sunderland, “Yetkili makamların, acil olarak uygun, alternatif bir barınak bulması ve tahliye sırasında polisin güç kullanımını araştırması gerekir. Su toplarının insanlara karşı kullanılmasının gerekli veya orantılı olduğunu düşünmüyoruz” dedi.

Ayrıca, göçmenlere yardım eden birkaç Katolik grup, polisin duruma müdahale şeklini eleştirdi. Ancak İtalyan Polis Birliği, polislerin ‘yanıcı sıvılardan kaynaklanan patlamalar riski’ nedeniyle su topları kullanmaları gerektiğini söyledi.

İtalya’da aşırı sağcı Kuzey Ligi partisinin göçmen karşıtı lideri Matteo Salvini, Twitter üzerinden yaptığı açıklama ile polisi destekleyerek, “Hadi, erkekler: Tahliye, sistem, temizlik ve sınırdışı! İtalyanlar sizinle birlikte” dedi.

İtalya’ya, 2014’ten bu yana Kuzey Afrika’dan 600 bin mülteci geldi ve yaklaşık 200 bin sığınmacı devlete ait sığınma evlerinde ikamet ediyor.