Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Şam’daki Emevi Camii İmamı: Haccı kaçıranlar ‘Kasyun Dağı’na çıksın | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Şam’daki Emevi Camisi’nin İmamı Memun Rahmet’in, cuma namazında verdiği hutbede, Kasyun Dağı’nı, “zafer, izzet ve ululuk dağı” olarak tanımlayarak, bu sene hacca gidemeyen Suriyeliler’e Kasyun Dağı’na çıkma çağrısında bulunması Suriyeliler tarafından alaya alındı.

Rejime bağlı Nur eş-Şam Kanalı’nın YouTube üzerinden yayınladığı hutbede, Memun Rahmet, “Bu sene ve geçmiş yıllarda Mekke’deki haccı kaçıranlar, Kasyun tepesine çıksınlar. Safa ve Merve tepeleri arasındaki say’ı kaçıranlara sesleniyor ve diyorum ki: Ey Suriyeli Müslüman! Gel şehitlerin ve yaralıların evlerini say edelim” dedi.

Memun Rahmet’in üzerinde durmaya çağırdığı Kasyun Dağı, savaştan önce Şam ve Guta’yı tepeden görmesi ve temiz havası sebebiyle Suriyeliler tarafından gezinti alanı olarak kullanılıyordu. Ancak, 2011’den bu yana barikatlar ile korunan bir askeri kışlaya dönüşmüş durumda olan Kasyun Dağı şu an, kendisinden, Şam ve Şam kırsalında özellikle de başkentin doğusunda ve güneyinde yaşayan insanların üzerine yıkıcı roketlerin atıldığı en önemli askeri üslerden birisi.

Dün sosyal medyada bu video paylaşılırken kendini, ‘Haccı kaçırmış bir Suriyeli’ olarak tanıtan kişi videoya yorumda bulunarak, “Keşke imam bize, Kasyun dağında tam olarak nerede duracağımızı söyleseydi. Roket platformlarının altında mı, yoksa üstünde mi?” dedi.

Muhammed Said Ramazan el-Buti’nin 2013 yılında suikast sonucu öldürülmesinden sonra, rejim tarafından yerine atanan Emevi Camii İmam Hatibi Memun Rahmet, Doğu Guta’daki Kafr Batna bölgesinde doğdu. Memun, Ramazan el-Butin’in öğrencisi olarak bilinse de, Suriye’deki çevreler onun rejimle bağlantısı olduğunu söylüyordu. Öyle ki, ‘mümin kul’ olarak tanımladığı Esed’i övmediği bir hutbesi yoktu. Aynı zamanda Memun Rahmet, Emevi Camii’ne imam olarak atanmasından beri, rejimin askeri propagandasını teşvik etme, Suriyeliler’e çocuklarını rejim yanında savaşa sokmaları çağrısında bulunma, hatta rejim hakkında yayılan her şeyin ‘adaletsiz, yanlış söylentiler’ olduğunun görülmesi için cumartesi günü sona eren 59. Uluslararası Şam Fuarı’na davet etmekle görevlendirilmişti.

Rejim hükümetinde Vakıflar Bakanı olan Abdüssettar es-Seyyid, hacca giden her Suriyeli vatandaşın hain olduğunu, ‘ölümü ve hapsi’ hak ettiğini söylemişti.

Yüksek Hac Komitesi’nin istatistiklerine göre, Suriye’de ve başka ülkelerde yaşayan yaklaşık 15 bin Suriyeli, bu sene hac farizasını yerine getirmek için Suudi Arabistan’a gitti.

Bu sene Lübnan’dan hacca giden Suriyelilerin sayısının geçen seneye göre 2 bin artarak 4 bin 200’e ulaştığı ve çoğunun kadın olduğu belirtildi.