Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

1.7 milyon hacı Suudi Arabistan’a ulaştı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suudi Arabistan Hac yetkililerinin yaptıkları açıklamaya göre; bu yıl, Pazar günü sonuna kadar Hac farizalarını yerine getirmek için yabancı ülkelerden gelen hacı adaylarının sayısı 1.7 milyona ulaştı. Gelen hacı adaylarının 1340’nın ise, Katarlı hacı adaylarından oluştuğu belirtti.

Suudi Arabistan Pasaport Genel Müdürlüğü, havayollarını kullanarak gelen hacıların sayısının 1,6 milyondan fazla olduğunu, yaklaşık 88 bin hacının ise karayolunu kullandığını, 14 binden fazla hacının ise deniz yoluyla Kutsal Toprak’lara geldiğini açıkladı.

Mekke Bölgesi Vali Yardımcısı Abdullah bin Bender, eş-Şemsi Hac ziyaretçilerini karşılama ve sınıflandırma noktası ve burada uygulanan güvenlik usulleri hakkında kamuoyuna bilgi verdi. Bender, hükümetin Hac ile ilgili yasaları ihlal edeerek bölgeye girmeye çalışanlar için, alınana tedbirlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Öte yandan Suudi Arabistan Hac Komitesi konaklama yerlerinin, teftiş etti ve hac ile ilgili kuralları, yasaları ihlal edenleri tespit etmek ve onlara karşı alınan önlemler hakkında bir açıklama yaptı.
Hacıları taşıyacak olan otobüslerin ve konaklama tesislerinin teftişinin yapıldığını bildirdi.

Bender, Mekke’nin Batı girişinde yeralan eş-Şemsi giriş noktasında teftiş komitesiyle biraraya geldi. Merkezin çalışanlarının açıklamalarını dinleyen Bender, burada ziyaretçiler için araçların organize edilmesi ve gelenlerin sınıflandırılması için, 7 ayrı alan tahsis edildiğini belirtti.

En büyük noktada, Sivil Savunma ve İstatistik Kurumu gibi bir kurumların katılımıyla beraber devriyeler, güvenlik rehberleri, subaylar ve personel ile donatılmış 3 devriye 24 saat Hac ziyaretçilerine hizmet veriyor.

Mekke Emniyet Genel Müdürü Albay Basim Bedri, “Mekke’yi ve kutsal alanları birbirine bağlayan tüm hatların güvenliğini sağlamak, Hacıları otobüslere almak için düzenleme yapılmıştır” dedi. Bedri, ayrıca “tüm otobüs şirketleri ile koordineli olarak otobüs park yerlerinin belirlendiğini” açıkladı.

Öte yandan, Batı Şeria’dan Ürdün’ün başkenti Amman’a dün akşam Kutsal Topraklardaki görevlerini yerine getirmek için 500 Filistinli geldi. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Filistinli şehid ailelerin binlercesine ev sahipliği yapılmasını emretti.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, düne kadar, hacılara salgın hastalıklar için güvence verdiğini doğruladı. Bakanlık, Dünya Sağlık Örgütü ve uluslararası sağlık kuruluşlarıyla koordinasyonun sağlanmasıyla birlikte küresel sağlık durumundaki gelişmeleri ve değişiklikleri izlediğini belirtti. Hac sezonunda gelecek sağlık sorunlarına karşı Uluslararası Hastalık Kontrolü Merkezleri gibi birçok ihtiyati tedbir de alındı. Suudi Arabistan Pasaport Genel Müdürü Tümgeneral Süleyman bin Abdulaziz el-Yahya, geçtiğimiz günlerde, Suudi temsilciliklerinin yurtdışındaki Hac vizelerini kontrol esnasında 64 sahte vakıa tespit ettiklerini, kendisine ait olmayan başkasının pasaportunu alan kişiler olduğunu belirtti.

Yahya dün Cidde’de düzenlediği basın toplantısında, “Usülsüz bir şekilde ülkeden çıkan bazı kişiler, farklı isimlerle geri döndüler ve onları tespit edemeyeceğimizi düşünüyorlardı. Ancak, kişinin kimliğini, muazzam imkanlara sahip olan Ulusal Bilgi Merkezi ile koordineli olarak tanımak için ileri teknolojiye sahibiz. Yetkililer, sahteciliği yüzde 100 olan ve ellerinde pasaport bulunmayan kişilerin tespit edildikten sonra ülkelerine hiçbir açıklama yapmadan geri gönderileceklerdir” ifadelerini kullandı.

Yahya, dün öğleye kadar gelen hacı sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yarım milyon artışla 1 milyon 735 bin 391 hacıya ulaştığına işaret ederek, havalimanları üzerinden 1 milyon 631 bin 979 hacı, karayolu geçişi yoluyla 88 bin 585 hacı, 14 bin 827 denizyolu dahil olmak üzere Pasaport Genel Müdürlüğü planının birinci aşamasının sona ereceğini açıkladı.

Suudi Yönetimi adına konuşan Yahya “Ziyaretçi akınının bugün ve yarın devam etmesinin beklendiğini ve Suudi Arabistan’ın düzenli vizeyle gelen herkesi memnuniyetle karşılanacağını” belirtti.

Yahya, Pasaport Genel Müdürlüğünün, İçişleri Bakanı ve Yüksek Hac Komitesi Başkanı Prens Abdulaziz bin Suud bin Nayef’in doğrudan gözetim ve denetimi altında olduğunu da hatırlattı.

Pasaport Genel Müdürlüğü’nün amacının ziyaretçilerin huzur içinde Hac ibadetini yapabilmeleri olduğunu belirten Yahya, bu nedenle, 9 dil bilen bir karşılama ekibi kurulduğunu belirtti. “Hacılarla kendi dillerinde iletişim kurmak ve onlara hoş geldiniz demek, hacda basit bir sorunla karşı karşıya kaldıklarında kendilerini bilgilendirebilmek ve kendilerini ifade edememe kaygısından dolayı yaşadıkları stresten kurtulabilmeleri için böyle bir sistem getirdiklerini” için açıkladı.

Pasaportların, bu sezon kadın hacıların rollerini, ihtiyaçlarını karşılamak üzere harekete geçirmek için çalıştığını ve işlerini yaparken, elde ettikleri başarıdan sonra kadın hacıların artma eğilimi gösterdiğini ve Hac için dua eden çok sayıda kadın hacıyı gözlemlediğini belirtti.

Pasaportlar Genel Müdürü, hacıların rahat etmesi ve çalışanların çalışmalarını gözetlemek için teknik gelişmelere değindi. Krallık boyunca yayılan kameralarla işlerin kontrol edilmesinin palanlandığı belirtiliyor.

Yahya, Suudi Arabistan vatandaşlarına verilen Hac izinlerinin 123 bin 415, ülkede ikameti olan yabancılara verilen izinlerin sayısının ise 109 bin olduğunu belirtti.

Tümgeneral Yahya, “Krallığın 2030 Vizyon Programı”na uygun olarak Hacıların Suudi Arabistan’a gelişinden önce giriş işlemlerinin tamamlanması kararının, Hac Komitesi tarafından geliştirileceğini sözlerine ekledi.
Yahya, bu deneyime örnek olarak Malezya uçuşlarını gösterdiklerini ve Krallığa varışlarının herkes için pürüzsüz ve rahat olduğunu belirterek, bu hizmetten yararlananların toplamının bin 692 hacı olduğunu belirtti.

Suudi Arabistan’daki Pasaport Genel Müdürü, ülkesinin istisnasız olarak tüm hacıları ağırladığını ve onların rahatlarını sağlamak için çalıştıklarını ve hacılar arasında ayrım yapmadıklarını vurguladı.